Óriási károkat okozott a hamufelhő

Az argentin sajtó és az El Mundo is írt a chilei vulkán kilövellt hamuja miatt elpusztult juhok százezreiről. A portugál Expresso és a Jornal de Negócios az új jobboldali kormányfő, Pedro Passos Coelho első brüsszeli útjáról számolt be.

2011. 06. 23. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmundo.es – Spanyolország; Pagina12.com.ar, Clarin.com.ar, Lanacion.com.ar – Argentína

A spanyol lap argentin rovata röviden összefoglalta, hogy milyen hatást gyakorolt eddig a chilei Puyehue vulkán kitörése az egyik argentin provincia juhtenyésztésére. A dél-argentínai Chubut provinciában eddig félmillió juh pusztult el, és a maradék is az éh- és szomjhalál határára került, mert a gazdák szerint kevés takarmányt kaptak a kormánytól. A kormányzó is nehezményezte, hogy magukra hagyták őket, és eddig csak 50 ezer maszkot küldtek. A tartományban egyébként sem szívderítő a juhtenyésztők helyzete, négy év alatt 5 millióról 3,3 millióra csökkent az állomány. A tőle északra fekvő Neuquén provincia vezetése viszont elrendelte a rendkívüli idegenforgalmi és gazdasági állapotot, így 50 millió dollárig terjedő összeget kaphatnak a károsult területek. Még Buenos Aires sem menekült meg, és a vulkáni hamu ismét megjelent a város fölött.

Expresso.clix.pt, Jornaldenegocios.pt – Portugália

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság (EB) portugál elnöke szerint hazája új kormánya minden politikai feltétellel rendelkezik a sikeres működéshez. Az EB most azt várja el az új koalíciós kormánytól, hogy a következő két hónap során minél több olyan intézkedést fogadtasson el, amelyről megállapodott még az előző (ügyvezető) kormány és az EU az EKB és az IMF által elfogadott memorandumban. Pedro Passos Coelho kormányfő az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelbe még kedden. Ha Passos Coelho kormánya kéri, az EB hajlandó elfogadni az uniós strukturális alapok átütemezését, hogy be tudják indítani a gazdaság növekedését. A portugál pénzpiacokon továbbra is érződik a görög válság hatása: a lisszaboni tőzsde (PSI 20) szinte megállás nélkül zuhan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.