Összetett probléma a kábítószer-fogyasztás

Az utóbbi két évtized intenzív drogellenes kampánya ellenére a kábítószerek évről évre újabb ezrek életét követelik Európában – hívta fel a figyelmet csütörtökön Lisszabonban az európai kábítószerügyi tájékoztatási központ.

MNO
2011. 06. 23. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Götz, a kábítószer és kábítószer-függőség európai megfigyelő központjának (EMCDDA) igazgatója hangsúlyozta: a drogfogyasztás még mindig egy jelentős egészségpolitikai problémát jelent az Európai Unió (EU) országaiban tekintettel arra, hogy évente 7-8 ezerre tehető azok száma, akik kábítószer-túladagolás következtében halnak meg.

A lisszaboni székhelyű EMCDDA vezetője elmondta, hogy a kábítószer problémaköre változik, és jelenleg a különböző stimuláló szerek és az európai piacot egyre szélesebb körben elérő újfajta anyagok – például a „fürdősó” drogok – jelentik a legnagyobb gondot. „Mi továbbra is a kábítószerrel kapcsolatos jelenség összetettségét szeretnénk hangsúlyozni, és azt, hogy nem csak egy megoldás létezik az ebből adódó számos kihívásra” – magyarázta Götz, hozzátéve, milyen fontos az, hogy az egyes kormányok ezen a téren minél több innovatív kezdeményezéssel álljanak elő, és alaposan mérlegeljék a problémakörre adandó válaszokat.

Az EMCDDA adatai szerint Európának elsősorban a drogfogyasztás megelőzésére, illetve a már kialakult kábítószer-függőség esetén az eredményes leszoktatási programhoz való hozzáférés biztosítására kell koncentrálnia. Az 1990-es évek óta elsősorban a drog rabjaivá vált személyek ellátásában történtek előrelépések.

Az EU-ban évente legalább egymillió embert kezelnek kábítószer-élvezettel összefüggő problémával. Komoly eredményként könyvelhető el az is, hogy az egyszer használatos fecskendők és tűk ingyenes osztásával jelentősen csökkent a HIV-fertőzöttek száma a drogfogyasztók körében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.