Pályázat csillagközi utazásra

Csillagközi utazás ötletére írt ki pályázatot az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatási ügynöksége, amely szerint e tervek egy évszázad múlva valósulhatnak meg.

MNO
2011. 06. 17. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győztes egymillió dolláros (187,3 millió forint) jutalomban részesül. Ez a pályázat kiírói szerint elősegíti majd olyan ötletek kidolgozását, amelyek megvalósítására a magánszektor vállalkozhat. A pályázat kiíróit nem érdeklik az olyan „közeli” célpontok, mint a Mars, ahogy „robotlegénység” küldése sem. A Földhöz legközelebbi csillag viszont 40 billió kilométerre van, ahová a jelenkori leggyorsabb rakétával négyezer év alatt lehetne eljutni.

„Nem új rakétatechnika kifejlesztéséről van szó, sokkal inkább a világűrben való életről, amelynek orvosi, élelmezési és etikai vonatkozásai vannak” – nyilatkozta David Neyland, a kutatási ügynökség taktikai technológiai részlegének igazgatója.

Eddig 150 pályázó jelentkezett, köztük van Craig Venter, aki úttörő szerepet játszott az emberi genom feltérképezésében, jelenleg pedig a mesterséges élettel és az alternatív üzemanyagokkal foglalkozik. A pályázatokat egy orlandói konferencián mutatják be, az ügynökség novemberben hirdet győztest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.