Példa nélküli helyzetet szüntetne meg a kormány költözése

A Parlament régi méltóságának visszaállítása a célja annak a <a href="http://www.mno.hu/portal/792619" target="_blank"><strong>kormánypárti javaslatnak</strong></a>, amely szerint kizárólagos állami tulajdonba kerülne az Országház előtti Kossuth Lajos tér – közölte az indítvány egyik előterjesztője, Balsai István csütörtökön. Mint fogalmazott, a Kossuth tér egy „nagy sétatérré” alakulhat. Hozzátette, a javaslat másik céljával, a kabinet költözésével a kormányfő is egyetért.

MNO
2011. 06. 23. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány megvárja, hogy milyen döntést hoz az Országgyűlés, azt tanulmányozza majd, és a szükséges választ meg fogja adni a parlamentnek – így reagált a kabinet költözéséről szóló határozati javaslatra csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.


A Fidesz és a KDNP a házbizottság csütörtöki ülésén jelentette be: közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki az Országgyűlés épületéből, a Parlament előtti tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és vagyonkezelésébe. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a tanácskozás után arról tájékoztatott, hogy a javaslatot a két kormánypárti frakcióvezető, valamint a fideszes Balsai István és frakciótársa, L. Simon László jegyzi.

Balsai István azt mondta, javaslatuk szerint, amelyet pénteken terjesztenek a Ház elé, a – helyrajzi számmal pontosan megjelölt – Kossuth Lajos tér az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonába kerülne, s egy ugyanolyan jelentőségű térkialakítás történhetne, amilyen 1944 végén volt. A cél a Parlament régi méltóságának visszaállítása, beleértve a zöldfelület növelését, a parkoló autók „eltüntetését” egy mélygarázsba, valamint a szobrok és az emlékművek méltó elhelyezését – sorolta. Mint fogalmazott, egy „nagy sétatérré” alakulhat a Kossuth tér a látogatók méltó fogadására, elhelyezésére.

Azzal kapcsolatban, hogy az indítvány szerint a kormány 2014-ig kiköltözne az Országház épületéből, Balsai István közölte: Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, támogatja azt, neki és Kövér László házelnöknek is ez a szándéka. A fideszes politikus, az alkotmányügyi bizottság elnöke indoklásul elmondta, nem tud még egy olyan országról a világon, ahol a kormány, annak számos hivatala és az Országgyűlés egy épületben működik. A háború utáni szükséghelyzet egy darabig ugyan indokolta ezt a helyzetet Magyarországon, ám ez végül a mai napig így maradt – jegyezte meg. Balsai István azt nem tudta megmondani, hova költözhet a kabinet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.