Pénteken tárgyalják meg az ajánlásokat

Megtárgyalják az európai uniós tagországok munkaügyi miniszterei pénteken azokat az ajánlásokat, amelyeket az Európai Bizottság fogalmazott meg az egyes tagállamoknak a következő hónapokban szükségesnek látott teendőkről.

MNO
2011. 06. 16. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajánlásokat az uniós végrehajtó testület az úgynevezett európai szemeszter keretében készítette; a szemeszter lényege, hogy az EU-tagállamok időben koordinálják gazdaságpolitikájukat, így egységesebben, felkészültebben állhassanak esetleges újabb gazdasági válságok elébe, vagy akár meg is előzhessék azokat. Az uniós tagországok ezt a gyakorlatot a jövőben minden évben el kívánják végezni.

Az ajánlások között pénzügyi és foglalkoztatási témájúak egyaránt szerepelnek, ezért azokkal a munkaügyi és a pénzügyminiszterek tanácsa is foglalkozik, majd a tagállamok vezetőinek jövő heti értekezletén is „láttamozzák” őket.

A mostani, magyar elnökség alatt Luxembourgban rendezendő találkozón a foglalkoztatási ajánlásokra összpontosítanak. A pénzügyminiszterek – ugyancsak a nagyhercegségben – hétfőn veszik nagyító alá a témát.

Az ajánlásokat június elején adta ki az Európai Bizottság. Mint José Manuel Durao Barroso bizottsági elnök akkor fogalmazott, „célzott és mérhető” ajánlásokról van szó, amelyek „jövőbeli jólétünk zálogát jelentik”.

Mind a 27 EU-tagállamnak és az euróövezetnek külön is készültek ajánlások. Összefoglalóan a bizottság úgy fogalmazott, hogy a tagországoknak „további erőfeszítéseket kell tenniük a munkaerő-piaci részvétel emelése, a strukturális munkanélküliség elleni küzdelem, a fiatalkori munkanélküliség és a korai iskolaelhagyás csökkentése, valamint a termelékenységet tükröző bérezés biztosítása érdekében”.

A Magyarországra vonatkozó szövegben a foglalkoztatást illetően a bizottság azt ajánlotta, hogy az állam „fokozza a munkaerő-piaci részvételt az adóreform alacsony keresetűekre gyakorolt hatásának költségvetési szempontból semleges enyhítésével”. Erősítse továbbá „a nők munkaerő-piaci részvételének ösztönzésére irányuló intézkedéseket a gyermekgondozási és iskolára felkészítő létesítmények bővítése révén”. További ajánlás, hogy a kormány „tegyen lépéseket a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és más szolgáltatók kapacitásának fokozására a képzés, munkakeresési segítség és az egyéni szolgáltatások minőségének és hatékonyságának növelése érdekében. Kösse eredményekhez a programok finanszírozását. Az érdekeltekkel folytatott konzultáció alapján vezessen be testre szabott programokat az alacsony képzettségűek és más, különösen hátrányos helyzetben lévő csoportok számára.” A bizottság az üzleti környezet javítását célzó kezdeményezések következetes végrehajtását is kérte.

Az MTI értesülései szerint várható, hogy az uniós miniszteri fórumokon az ajánlások szövege, tartalma változni fog. A bizottsági előterjesztést sok tagállam vitatta, azon módosítani kíván. A brüsszeli bizottság várhatóan nagyjából egy év múlva értékeli, a mostani ajánlásokat a tagországok milyen sikerrel hajtották végre.

A foglalkoztatási és szociális kérdésekért felelős miniszterek pénteken más témákkal is foglalkoznak. Ezek között szerepel a demográfiai változásokra adandó uniós válasz, különös tekintettel a munka és a családi élet összeegyeztetésére. Következtetéseket fogad el a tanács várhatóan a fiatalok foglalkoztatásával, a fogyatékkal élők helyzetének javítását célzó tízéves stratégiával, valamint a gyermekszegénység csökkentésével kapcsolatban. Napirenden szerepel emellett a szülői szabadság problematikája és a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásának ügye is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.