Pocsék munka: Obama cserben hagyta a feketéket?

Saját pártjának képviselői is szembeszálltak a brit kormányzattal – írja a The Guardian. A két fél közt parázs vita alakult ki a cirkuszi állatok kérdésében. Obama olyan pocsék munkát végez, hogy még a feketék is a republikánusokra fognak szavazni – vélekedik Newt Gingrich elnökjelölt-aspiráns a TPM tudósítása szerint. A konzervatív politikus szerint az elnök cserbenhagyta a kisebbségeket, akik így már csak a republikánusokban reménykedhetnek.

Kovács N. László
2011. 06. 25. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Saját pártjának képviselői is szembeszálltak a brit kormányzattal – írja a The Guardian. A két fél közt parázs vita alakult ki a cirkuszi állatok kérdésében.

Nagy-Britanniában összesen körülbelül ötven állatot tartanak fogságban cirkuszok, köztük zebrákat, tigriseket és tevéket. A néhány tucat állat sorsa azonban olyan heves vitát váltott ki az alsóházban a kormány és egyes konzervatív képviselők között, melyet már régen láttak az öreg épület falai.

A cirkuszi állattartás betiltását előirányzó javaslatot Mark Pritchard, Wrekin konzervatív képviselője nyújtotta be. A tory politikus szerint a jelenlegi rendszer, mely szerint az állam jogosítványokat állít ki az intézményeknek különféle vadállatokhoz, legalább annyira idejétmúlt és kegyetlen, mintha az ország kutyaviadalokat szponzorálna. Pritchard rámutatott, a tiltást a közvélemény is fontos kérdésnek tartja, ráadásul több mint 200 képviselő (jobb- és baloldaliak egyaránt) jelezte, szintén támogatja a törvényt.

A vita során a konzervatív párt megváltoztatta korábbi irányelvét, mely megtiltotta a képviselőknek, hogy igennel szavazzanak a tiltásra, megengedve, hogy mindenki lelkiismeretét követve nyomja meg a gombot. A kormányzat képviselői azonban kifejtették, véleményük szerint a jelenlegi rendszer eltörlése sem megoldás, inkább új, szigorúbb szabályozás és ellenőrzés szükséges.

Az igazi dráma azonban ezek után következett. Pritchard ugyanis gyakorlatilag zsarolással vádolta meg a kormányt és a miniszterelnököt. A képviselő elmondta, „rejtélyesnek” találja, hogy a vezetés „valami egészen triviális munkát” ajánlott neki, ha hajlandó elállni javaslatától. „Lehet, hogy csak egy egyszerű kis képviselő vagyok, aki rendkívül szerény körülmények közül érkezett – magyarázta. – De legalább van gerincem”. Pritchard szerint azonban a kormány akkor sem adta fel, amikor kiderült, mézes-mázos ajánlatokkal nem érhetnek el célt. „Tegnap este már fenyegettek. Egyenesen a miniszterelnök irodájából érkezett a hívás. Közölték, ha nem vonom vissza az indítványt, magamra haragíthatom az ország vezetőjét” – számolt be a politikus az igencsak különös élményről.

Az indítványt végül elsöprő többséggel elfogadta a parlament, ez a döntés azonban semmire sem kötelezi a kormányzatot. A vezetés hivatalos állásfoglalása szerint egy efféle tiltás korlátozná a cirkuszok tulajdonosainak jogait, ezért jogilag nem lehetséges a bevezetése.

Talking Points Memo (talkingpointsmemo.com)

Obama olyan pocsék munkát végez, hogy még a feketék is a republikánusokra fognak szavazni – vélekedik Newt Gingrich elnökjelölt-aspiráns a TPM tudósítása szerint. A konzervatív politikus szerint az elnök cserbenhagyta a kisebbségeket, akik így már csak a republikánusokban reménykedhetnek.

Az egykori házelnök Baltimore városában beszélt vélekedéséről, mely szerint a következő választás egyik legfontosabb kérdése lesz, hogy a republikánusok maguk mellé tudják-e állítani a hagyományosan inkább a demokratákra szavazó kisebbségeket. Gingrich szerint Obama a „szociális segély elnöke”, hiszen nagyszabású ígéretei ellenére nem teremtett elég munkahelyet, ami különösen a fiatalok, de még inkább a fekete fiatalok számára járt katasztrofális eredménnyel.

„Májusban a fiatal afroamerikai demográfia körében 41 százalékon állt a munkanélküliség, ami igazi társadalmi katasztrófa – magyarázta a politikus. – Egyetlen kormány sem hagyta még ilyen mértékben cserben a fekete lakosságot. Azt hiszem, keményen kell majd dolgoznunk, de ha bátran viselkedünk, és meg tudjuk mutatni, hogy mi képesek vagyunk munkahelyeket teremteni, megnyerhetjük ezt a csoportot. Ki az, aki a segélyt választja, miközben munkahelye is lehet?” – tette fel a kérdést Gingrich.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.