Rájár a rúd a nudistákra

Bezárták Olaszország legnagyobb és legrégibb nudista strandját. A nudisták búcsút mondtak a Ravenna városához közeli Adriai-tengerpartnak, ahonnan szerintük igazságtalanul kergették el őket.

MNO
2011. 06. 10. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eggyel kevesebb lett a nudistáknak fenntartott strandok száma az olasz tengerpartokon. Az adria-parti Bassonában, a Lido di Dante nevű strand azonban nem egy volt a sok közül: Itália legrégibb, legnagyobb és legszebb nudista strandját záratta be az illetékes ravennai önkormányzat.

Bassona a hatvanas évektől vált az olasz és az európai nudista mozgalom törzshelyévé. Németországból és Hollandiából is ide jártak az anyaszült meztelenül fürdőzők. A jelenlegi tizennégy olasz nudista strand között a három kilométeres Lido di Dante volt a leghosszabb tengerparti szakasz, melyet az olasz környezetvédők a legszebb strandok között tartanak számon.

A nudisták évtizedeken át békés fürdőzésének és napozásának Ravenna új polgármestere, Fabrizio Matteucci vetett véget. Emilia Romagna tartományi törvényére hivatkozva bezáratta a strandot. A törvény kimondja ugyan, hogy a tartományban a nudizmus engedélyezett, de csak elkerített és mellékhelyiséggel felszerelt strandon – ezek pedig megvalósíthatatlan feltételek Bassano természeti oázisában.

A nudisták jogtalan üldözést kiáltva mondtak búcsút strandjuknak. Az erkölcscsősz Matteucci még a Sixtusi-kápolnában is nadrágot húzna a meztelen alakokra – nyilatkozta az Il Resto del Carlino napilapnak Jean Pascal Marcacci, az Emilia Romagna-i nudisták elnöke (Aner). A La Repubblica című napilap felmérése szerint Olaszországban félmilliós a nudisták tábora, az Adriai-tengernél már csak két helyen, Németországban minden strandon, Spanyolországban is több mint kétszáz strandon lehet meztelenül strandolni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.