Reformokat sürget az EKB elnöke

Az euróövezeti államoknak fontos reformokat kell meglépniük annak érdekében, hogy a közös valuta térsége jobban hasonlítson az Egyesült Államok szövetségi rendszeréhez – mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy csütörtöki, New York-i gálaesten tartott beszédében.

MNO
2011. 06. 17. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trichet szerint az euróövezet gazdasági diverzitása nem különb az Egyesült Államokban tapasztaltaktól, mindkettőben „hasonló különbözőségek” vannak. Elmondta: a kilencvenes években, az euróövezeti konvergencia erősítése érdekében létrehozott kormányzati struktúrát „nem alkalmazták megfelelően, és sok esetben túl gyengének bizonyult a válság és az azt követő recesszió során”.

Az EKB-elnök nem beszélt a görög adósságválságról, de kiemelte az euróövezeti államok reformtörekvéseinek fontosságát, amelyek megerősíthetik az európai fizetőeszközt. Azokat az euróövezeti államokat érintette leginkább a válság, amelyekben vagy nagy spekulációs buborék alakult ki, vagy amelyek nem kezelték strukturális problémáikat – érvelt Trichet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.