Rendkívüli bejelentést tett Orbán: csökken az adósságunk + Videó + Képriport

Magyarország fordulóponthoz érkezett, mivel a kormányülésen kilenc év után jelentősen csökkentettük az államadósságot – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kormányülés utáni rendkívüli sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökségen. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792088" target="_blank"><strong>• Világrekordot dönt Magyarország</strong></a><br />

MNO
2011. 06. 21. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV összeállítását


Ez azért is fontos, mert azok az országok, amelyek korábban sikertelenek voltak, sikeressé válhatnak azzal, hogy stabilan csökkentik az államadósságot – mutatott rá a miniszterelnök. Orbán elmondta, hogy húsz éve annak, hogy a megszálló szovjetek elhagyták hazánkat és azt hittük, hogy ezzel visszanyertük a szabadságunkat. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eltelt húsz évben „keservesen kellett megtapasztalnunk annak a régi bölcsességnek az érvényességét és igazságát”, hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal.

A miniszterelnök elmondta: a magyar adózók minden 10 forintból hetet az államadósságra kellett, hogy költsenek. „Egyelőre nem lehet pontosan megmondani, vajon butaságból vagy szándékosan adósították-e el az országot az előző nyolc év kormányai, ennek kiderítése az erre felállított bizottság feladata lesz. Annyi bizonyos, hogy a szocialista kormányok 52-ről 82 százalékra növelték az államadósságot.”

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az államadósság egy olyan ellenség, melyet ha nem győzünk le, az fog legyűrni bennünket. „Most viszont fontos csatát nyertünk ellene. Öt százalékponttal sikerült csökkenteni, mintegy 1345 milliárd forinttal.”

Hozzátette: sikerült megszüntetni az adósságot újratermelő rendszereket, mint például a magánnyugdíjpénztárak által folytatott nyugdíjtőzsdézést. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az eurózóna államainak átlagos adóssági szintje 80 százalék körüli. Ha ezt vesszük alapul, a most végrehajtott csökkentés egyértelműen rekordméretű az unión belül.

„A cél továbbra is az, hogy az államadósság szintjét 50 százalék alá szorítsuk. Ha ezt el tudjuk érni, minden szempontból sikeresnek vallhatjuk magunkat. Egy évvel ezelőtt, a választási győzelmet követően azt vállaltuk, hogy kijavítjuk a múlt hibáit. A most megtett lépés ennek az ígéretnek egy fontos megerősítése” – zárta szavait a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.