Rengeteg bűncselekményt követnek el a 10 év alattiak is

Növekszik az óvodáskorú bűnözők száma – is – Nagy-Britanniában a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint.

MNO
2011. 06. 28. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hároméves csöppségek is követnek el bűntetteket, ám tízévesnél fiatalabb gyerek nem büntethető a szigetországban – ez a korhatár amúgy is alacsony más európai országokéhoz képest, ahol 14-16 év. Ennek ellenére a lakosság egy része még lejjebb szeretné vitetni a kormánnyal a korküszöböt amiatt, hogy egyre fiatalabb korban lépnek gyerekek a bűn útjára.

„Ha elég nagyok a bűn elkövetéséhez, akkor ahhoz is, hogy viseljék a felelősségét” – tolmácsolt lakossági véleményt Philip Davies konzervatív párti képviselő a The Daily Telegraph című brit lapnak.

A brit rendőrségi körzetek hatvan százalékának statisztikái szerint több mint másfél ezer bűncselekményt követtek el tízévesnél fiatalabb gyerekek 2010 áprilisa és 2011 márciusa között. A bűnesetek között akad emberrablás, nemi erőszak és garázdaság.

A büntethetőség korküszöbét ugyanakkor egyesek feljebb szeretnék emeltetni 12 esztendősre, ám tavaly ezt elutasította a brit kormány mondván: tíz év fölött egy gyerek már tudja a különbséget rosszalkodás és bűncselekmény között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.