Rengeteg problémával kell szembesülniük

Gondok az iskolában, a pályaválasztásban, a partnerkeresésben, nehézségek az ügyintézésben és a vásárlásban: a kis növésű emberek mindennapi gondjairól zajlik tanácskozás a németországi Lübeckben.

MNO
2011. 06. 24. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki csak 120 centiméter vagy annál is alacsonyabb, nemcsak azzal küzd, hogy elérje a dolgokat, hanem egészségügyi gondokkal is szembesülnie kell. Csak ez sokszor nem látszik első pillantásra” – fogalmazott Horst Stengritt, a kis növésű embereket segítő német társaság elnöke.

A szövetség 400 fős tagságának negyede tanácskozik Lübeckben munkacsoportokban és szemináriumokon az alacsony növésű emberek generációspecifikus problémáiról, amelyek rájuk várnak. A nehézségek sora az iskolától kezdve az időskorig elkísérik őket, öregkorukban leginkább szociális gondokkal küzdenek.

„Testfelépítésük miatt legtöbbjük előbb-utóbb csípő- vagy gerincproblémákkal szembesül, ezzel egy időben kiesnek a munkából. Segélyért kell folyamodniuk, majd le kell mondaniuk többek közt az autóról is, amelyre pedig rá vannak utalva, mert nem tudnak nagyobb távot gyalog megtenni” – mutatott rá Stengritt.

Az őket segítő társaság nagyobb anyagi támogatást kér a politikusoktól. Emellett szükség lenne a munka világában tapasztalt előítéletek leépítésére, a lakásépítésekben és a középületekben pedig az akadálymentesítésre – mutatott rá a 135 centiméter magas Stengritt.

Németországban becslések szerint 80-100 ezerre tehető az alacsony növésűek, azaz a 140 centiméter alatti emberek száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.