Romagyilkosság: azt hitték, az uzsorás jött behajtani a tartozást

Több százezer forintos tartozásuk miatt kezdetben uzsorások fenyegetésének gondolták a nyíradony-tamásipusztai sértettek a házukra leadott lövéseket – mondták a sértettek tanúvallomásukban a romák elleni támadássorozat büntetőügyének bizonyítási eljárásán szerdán a Pest Megyei Bíróságon. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787868" target="_blank">• Kiss tette? – A nyíradonyi tanúk meghallgatása következik</a></strong>

MNO
2011. 06. 01. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat halálos áldozattal járó támadássorozat harmadik, sérülést nem okozó cselekményét felidézve P. Péter Attila a tanúk padján arról beszélt, összesen tizenegyen, hét kisgyermek és négy felnőtt aludt a hajdúsági település Jázmin utcai, 85 négyzetméteres, rossz állapotú, vályogból épült lakásában, amikor 2008. szeptember 5-re virradóra eldördültek a lövések.

Legnagyobb, akkor 11 éves fia a nyomozóknak a támadás után azt mondta, a lövések becsapódása előtt két perccel ébredt fel pisilni, és amikor visszafeküdt, két férfihangot hallott: az egyik azt mondta, „gyere, szaladjunk”, és felvillanó kék fényt is látott. A családfő pedig a bíróságon azt mondta, ő a durranásokra ébredt, és nem hallott semmit, csak azt, hogy a kályhacsőről pattog a zománc.

Tíz perccel később merészkedett az ablakhoz, és mint fogalmazott, észrevette, hogy „mint a filmeken”, belőttek hozzájuk, mert lyuk van az ablakon. A lövedékek áthatoltak az üvegen, és egymástól 10 centiméteres távolságban az ablak alatt lévő számítógép monitorjába csapódtak, majd az egyik lövedék több darabra szakadva a falat, az azon lévő tükröt és a kályha csövét rongálta meg.

Az alkalmi munkákból élő férfi a bíróságon tanúvallomásában azt mondta, élettársa egy debreceni uzsorástól – akitől korábban többször is kapott kölcsönt – egy tervezett lakásvásárlás ügyvédi költségére kért 200 ezer forintot. A férfi többször is bántalmazással és banki kölcsönnel vásárolt használt autója elvételével fenyegette meg őket. Végül a lakásvásárlás banki kölcsön elutasítása miatt meghiúsult – tette hozzá. P. Péter Attila tanúvallomásából kiderült, a család több tagja is tartozott a debreceni uzsorásnak és egy másik asszonynak. A szerdai tárgyalás bizonyítási eljárásán tanúként hallgatják meg P. Péter Attila élettársát, testvérét és édesanyját is.

A 2008. szeptember 5-ére virradóra történt lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, amely nem járt sérüléssel, és a vád szerint a támadást – kivételesen – az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád egymaga követte el.

A Pest Megyei Főügyészség szerint Kiss Árpád Nyíradony-Tamásipuszta közelében autózva figyelt fel a cigányok által lakott utcára, és a 2008. július 21-i galgagyörki és az augusztus 8-i piricsei támadás után „ideális célpontnak” találta azt az elhanyagolt, rossz állapotú házat, amely egy fás, bokros, erdős terület mellett állt.

Kiss Árpád a besenyszögi vadásztól fél évvel korábban elrabolt, Mauser gyártmányú golyós vadászpuskával – amelyet mind a kilenc támadásnál kizárólag ő használt, és amellyel a vád szerint agyonlőtte 2009. április 22-én Tiszalökön Kóka Jenőt – 60-65 méteres távolságból két célzott lövést adott le a nyíradony-tamásipusztai lakóház ablakára. Kiss Árpád a március 25-én indult büntetőperben a vádirat ismertetése után azt mondta: a nyíradonyi lövöldözést nem követte el, és már a nyomozati szakban kérte, ebben az ügyben szüntessék meg ellene az eljárást.

Az elsőrendű vádlott és testvére, István már a nyomozati szakban elismerte, és a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőperben is fenntartotta vallomását, hogy ők követték el a galgagyörki, a piricsei és a 2008. szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat, és társukként nevezték meg volt munkatársukat, az eddig mindent tagadó harmadrendű Pető Zsoltot, de a többi bűncselekmény elkövetését – köztük a nyíradonyit is – mindannyian tagadják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.