Rompuy gratulált a horvátoknak

Gratulált Horvátországnak az európai uniós csatlakozásban nyújtott teljesítményéért Herman Van Rompuy, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke szerdán Brüsszelben.

MNO
2011. 06. 08. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivo Josipovic horvát elnökkel folytatott találkozója után nyilatkozva az uniós illetékes megerősítette: Zágráb jó úton van ahhoz, hogy a tárgyalásokat a lehető legrövidebb időn belül lezárják, és ezzel történetében újabb mérföldkőhöz érkezzen. Van Rompuy csatlakozott José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök azon véleményéhez, hogy az uniós végrehajtó testülettől még e héten „jó hír érkezhet” a tárgyalások befejezésével kapcsolatban. Előző nap Barroso az Európai Parlamentben felszólalva arra utalt, hogy az Európai Bizottság pénteken lezárhatónak nyilvánítja majd a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat. Ez utóbbiról mindazonáltal a tagországok döntenek majd. A tagállamok kormányainak tanácsát jelenleg elnöklő Magyarországnak kiemelt célkitűzése, hogy befejezéshez segítse a tárgyalásokat.

„Horvátország polgárai és a kormány nagyon keményen dolgozott annak érdekében, hogy elérje ezt a szakaszt” – fogalmazott Van Rompuy. Külön elismerését fejezte ki a legutóbbi hónapokban – már magyar elnökség alatt – tanúsított elszántságért és intenzív munkáért. Hozzátette, hogy a tárgyalások lezárása után még marad tennivaló Horvátország számára a reformok terén, különös tekintettel a jogállamiság, az igazságügyi reform, valamint a korrupció elleni fellépés kérdésére. Megismételte azt is, hogy az EU-tagországok fontosnak tartják a teljes körű horvát együttműködést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Josipovic elégedettségét fejezte ki Van Rompuy optimizmusával. Hangoztatta, hogy a horvát reformok eredményei már most jól láthatók, és az ország folytatja azokat. Szerinte érezhetően megváltozott a társadalom hozzáállása is olyan problémákhoz, mint a korrupció és az igazságszolgáltatás. Leszögezte azt is, hogy országa elkötelezett az uniós értékek követése és terjesztése mellett. Van Rompuy arról is beszélt, hogy a horvát EU-csatlakozás előrehaladásának a határokon túlmutató, jelképes jelentősége is van, mert megerősíti az egész térség integrációs kilátásait. Megerősíti azt is, hogy a reform-erőfeszítéseknek megvan az eredményük – tette hozzá.

Josipovic ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Horvátország „pozitív tényező” kíván lenni a térségben. Kijelentette, hogy hazája elkötelezett a régióban a béketeremtés és megbékélés elősegítése mellett is. Korábban kiszivárogtatott elképzelések szerint az EU – munkahipotézisként – 2013 júliusával számol Horvátország csatlakozási dátumaként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.