Rosszabbat vártak

A vártnál kisebb mértékben csökkent Japán hazai összterméke (GDP) az idei első negyedévben a csütörtökön megjelent, felülvizsgált adatok szerint.

MNO
2011. 06. 09. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormány közleménye szerint a GDP 3,5 százalékkal maradt el a január–márciusi időszakban az egy évvel korábbitól. A májusban kiadott előzetes számítások még 3,7 százalékos csökkenést mutattak. A különbség abból fakad, hogy a cégek készletei a korábbi becsléshez képest kevésbé csökkentek – áll a közleményben.

Ugyanakkor a felülvizsgált, kedvezőbb adat elmarad az elemzői várakozásoktól, amelyek 3 százalékos csökkenést valószínűsítettek. A 3,5 százalékos csökkenés egyben a legnagyobb mértékű visszaesés az utóbbi két évben. Ráadásul a japán GDP így már sorban a második negyedéve csökkent, ami azt jelenti, hogy a gazdaság recesszióba jutott, egy évtizeden belül már harmadszor. A negyedéves szintű – a tavalyi utolsó három hónaphoz viszonyított – csökkenés 0,9 százalék volt, ami megegyezik a három hete közölt előzetes becsléssel.

A márciusi hármas katasztrófában megroppant a japán gazdaság. A kormány szerint a termelőkapacitások jelenleg is csak hatvanszázalékos kihasználtsággal működnek, nyáron azonban kilencven százalékra nő a kihasználtság, az év második felében pedig megindul a növekedés.

A világ második legnagyobb gazdaságának címéért Kínával versengő Japán GDP-je 2010-ben még 4 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami a legnagyobb növekedési ütem volt a fejlett ipari országok körében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.