Schmitt íjjal kedveskedett + Képriport

Hat I. kerületi iskola diákjai mérték össze erejüket többek között íjászatban, lándzsavetésben, kardvívásban és tőrdobásban csütörtök délelőtt a fővárosi Szent György téren.

MNO
2011. 06. 09. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által szervezett rendezvényre, amelyre kilátogatott Schmitt Pál államfő is, mintegy 60 diák érkezett a Toldy Ferenc Gimnáziumból, a Lisznyai Utcai Általános Iskolából, a Batthyány Lajos Általános Iskolából, a Budavári Általános Iskolából, a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból és a Kosztolányi Dezső Gimnáziumból. Az iskolások között volt, aki saját felszereléssel érkezett, mivel iskolájában íjászegylet működik. A többieknek Kassai Lajos oktató, íjkészítő mester vezetésével tartott bemutatót a Kassai Lovasíjászat csoportja.

Schmitt Pál az eseményre kilátogatva üdvözölte a diákokat és emlékplakettet adott át az iskolásoknak. Kassai Lajosnak pedig egy ajándékkal kedveskedett: azzal az íjjal, amelyet a kirgiz államfőtől kapott.

Az eseményen megjelent Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, aki az MTI-nek elmondta: a kerület örömmel vesz minden olyan kezdeményezést, amelynek keretében a régi magyar hagyományokat ápolhatják. „Schmitt Pál köztársasági elnök már hivatalba lépésekor bejelentette, hogy a Szent György téren a nagyközönséget is érdeklő programokat is fog szervezni” – idézte fel a polgármester, aki emlékeztetett arra is, hogy télen betlehemesek, nyaranta pedig szombatonként térzene várja az ide látogatókat.

Kassai Lajos, a foglalkozásokat vezető oktató az MTI-nek úgy fogalmazott: a rendezvény célja, hogy kimozdítsák a gyerekeket az iskolapadból. „Rengeteget segíthet az íjászat a mozgáskoordinációban. Itt íjászkodhatnak, tőrt dobhatnak, vívhatnak, a jurtákban pedig őseink életével ismerkedhetnek meg” – mondta Kassai Lajos, hozzátéve, hogy később a diákok őseink ízvilágába is belekóstolhatnak és megismerhetik a régi fegyvereket, lószerszámokat is. Az oktató felidézte, hogy a rendszerváltás óta rendszeresen részt vesz rendhagyó történelemórákon és országszerte, valamint a határon túl is tartanak bemutatókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.