Schmitt Pál Szlovéniába és Horvátországba látogat

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken és szombaton a függetlenségét két évtizede kikiáltó Szlovéniába és Horvátországba látogat.

MNO
2011. 06. 23. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államfő pénteken Ljubljanában a Szlovén Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen vesz részt, másnap pedig Zágrábba utazik, ahová a szintén húsz éve függetlenné vált Horvát Köztársaság ünnepségére hívták meg. Mindkét megemlékezésen a szomszéd országok államfői lesznek jelen, így Szlovéniában Heinz Fischer osztrák, Giorgio Napolitano olasz és Ivo Josipovic horvát elnök.

A hivatal tájékoztatásában hangsúlyozzák: Magyarország és Szlovénia között rendszeresek a felső szintű érintkezések. Schmitt Pál 2010. augusztusi hivatalba lépése óta három alkalommal folytatott megbeszélést szlovén partnerével, Danilo Türk köztársasági elnökkel. Legutóbb, idén áprilisban az Arraiolos-csoport államfőinek budapesti tanácskozásához kapcsolódóan tartott megbeszélést a két államfő.

Az Arraiolos-csoportot, a „nyolcakat” Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Portugália elnökei alkotják, de Schmitt Pál kezdeményezésére az idén meghívták Szlovénia államfőjét is. Az elnökök az uniós gazdasági együttműködésről, az európai identitásról, a kulturális sokszínűségről, továbbá az EU versenyképességet és foglakoztatást ösztönző stratégiájáról cseréltek eszmét.

A KEH közleménye szerint Magyarország és Horvátország kapcsolatai modellként szolgálnak a régióban. Zágrábi látogatásán a magyar államfő a horvát EU-csatlakozási tárgyalások sikere iránti elismerését is kifejezésre kívánja juttatni. Schmitt Pál legutóbb tavaly októberben találkozott Zágrábban vendéglátójával, Ivo Josipoviccsal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.