„Senki sem érvényesülhet a másik megnyomorítása árán”

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke szerdán Varsóban leleplezte gróf Esterházy Jánosnak, a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjének, későbbi vértanújának mellszobrát. Az eseményen jelen volt Bogdan Borusewicz, a szenátus elnöke is.

MNO
2011. 06. 15. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke egynapos varsói munkalátogatása keretében megbeszélést folytatott Grzegorz Schetynával, a szejm elnökével, akivel áttekintették a magyar EU-elnökség eredményeit és azokat az ügyeket – a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása, a román–bolgár schengeni csatlakozás kérdése, a keleti partnerség programjának napirenden tartása –, amelyek áthagyományozódnak a második félévi lengyel EU-elnökségre, továbbá a közös európai biztonsági és külpolitika parlamenti ellenőrzésének kérdését.

Kövér Lászlót ezután Bogdan Borusewicz szenátusi elnök fogadta, akivel szintén főként az EU-elnökségről, továbbá egyebek között a litvániai lengyel kisebbség helyzetéről tárgyalt. A varsói magyar nagykövetségen rendezett ünnepség keretében Kövér László a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét nyújtotta át Engelmayer Ákosnak, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövetnek a két nép barátsága és kapcsolatai érdekében végzett kimagasló tevékenységéért.

Az anyai ágon lengyel arisztokrata származású Esterházy János bronz mellszobrát, Blaskó János szobrászművész alkotását a varsói Ursynów kerületben lévő Gielniowói Boldog László-templom mellett állították fel. A szobor az Országgyűlés elnökének adománya, a talapzat az ursynówi önkormányzat támogatásával készült, a templom falán elhelyezett, Esterházy János életének, tevékenységének lengyel vonatkozásait bemutató kétnyelvű emléktábla költségeit pedig Jan Ciechanowski államtitkár, a Lengyel Veteránok és Meghurcoltak Ügyeivel Foglalkozó Hivatal vezetője vállalta. A szobor talapzatára Esterházy neve alatt a politikus egyik mondatát – „A mi jelünk a kereszt” – vésték fel magyar és lengyel nyelven.

A szoboravató ünnepségen szép számmal megjelent közönség soraiban parlamenti és önkormányzati képviselők, szenátorok, egyházi személyiségek mellett ott ültek Esterházy Varsóban élő leszármazottai is.

Esterházy Jánosnak a lengyel menekültek érdekében a második világháború idején kifejtett tevékenységéért, illetve a lengyel emigráns kormány miniszterelnök-helyettesének, Kazimierz Sosnkowski tábornoknak Magyarországon keresztül Nyugatra történt szöktetésében való közreműködéséért 2009 márciusában a Polonia Restituta lengyel posztumusz kitüntetést adományozták.

Piotr Guzial, Ursynów polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az Esterházy-szobor leleplezése az EU-elnökség átadása előtt jelképes esemény. Ursynówban már működik egy Kossuth Lajos Líceum, több utcát is lengyelmentő magyar politikusokról neveztek el, s most a kerület újabb magyar emlékhellyel gazdagodott.

Kövér László beszédében kiemelte, hogy Esterházy ünneplése Lengyelországban különleges helyet foglal el a számtalan kapcsolódás, a tényleges és lelki rokonság, a megélt barátság és a közös európai jövőnek szóló üzenet miatt. Mint mondta, Esterházy a kelet-közép-európai együttélést, az egymásra utaltságot történelmi szükségszerűségnek tekintette, és mélységesen hitte, hogy ez a befogadás és elfogadás hagyománya.

Emlékeztetett, hogy Esterházy tömegsírban nyugszik, és szülőföldjén, a mai Szlovákiában máig háborús bűnösként tartják nyilván. De nem a tömegsír méltatlan, hiszen ott és azok között van, akikért harcolt. „Ami valójában méltatlan, az az a politika, amely a 21. században sem akarja megérteni Esterházy János hitvallását, amely azt üzeni minden európai nemzet számára: senki sem érvényesülhet tartósan a másik megnyomorítása árán” – emelte ki az Országgyűlés elnöke.

Az ünnepségen felolvasták Esterházy Rómában élő leánya, Esterházy-Malfatti Alice és Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek üdvözlő levelét. Az ünnepség a Magyar Barokk Zene Egyesület koncertjével zárult.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.