Sokat kell még dolgoznunk, hogy így élhessünk + Kép

Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is irigyelték Norvégiát, mert „mi is szeretnénk ilyen nyugodt, kiegyensúlyozott és jómódú viszonyok között élni”, mint a norvégok; a magyar miniszterelnök ezt szerdán Oslóban, újságírók előtt mondta, miután tárgyalt norvég kollégájával, Jens Stoltenberggel.<br /><br /> <a href="http://www.mno.hu/portal/792420" target="_blank"><strong>• Hillary Clinton és a kínai miniszterelnök is Budapestre látogat</strong></a>

MNO
2011. 06. 22. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy olyan színvonalon lehessen élni, mint a norvégok. A kormányfő elmondta: a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt egyebek mellett a két ország közötti telekommunikációs, katonai és energiaipari együttműködés lehetőségeiről. Norvégia bár jogi értelemben nem tagja az Európai Uniónak, a norvég gazdaság része az európai gazdaságnak, ezért Magyarország számára is fontos partner – mondta Orbán.

A kormányfő hozzátette, hogy a megbeszélésen tájékoztatta a magyar EU-elnökség eredményeiről a norvég kormányfőt, aki gratulált az elért eredményekhez, amelyeket Norvégia is támogat, így például Horvátország EU-csatlakozását, az európai romastratégia megalkotását, valamint a gazdasági kormányzás irányába tett lépéseket.


Fotó: Reuters


A magyar miniszterelnök kijelentette: Norvégia a jövő egyik nagyon sikeres országa lesz majd. A skandináv ország adóssága európai mércével mérve rendkívül alacsony, a gazdasági potenciálja rendkívül erős, a következő néhány évben pedig „sokkal élénkebben” lesz jelen Közép-Európában, mint eddig – fejtette ki, hozzátéve, hogy utóbbit a növekvő magyarországi befektetéseik is mutatják.

A magyar kormányfő szerint Magyarország hosszú távon egy kiszámítható és sikeres partnert találhat Norvégia személyében, ha az együttműködés a mostani szinten marad. Orbán hozzáfűzte, Norvégia magyarországi jelenlétével segítheti a magyarokat abban, hogy egyszer olyan színvonalon éljenek, mint a norvégok.

Jens Stoltenberg az újságírók előtt kiemelte, hogy kiváló a kapcsolat a két ország között, Magyarország és Norvégia több területen is együttműködik. Példaként említette, hogy a NATO-tagság keretében mindkét állam jelen van Afganisztánban. Rámutatott, Norvégia jelentős energiaexportáló ország, és ezt a jövőben tovább akarja fejleszteni. A megbeszélésen – mint Stoltenberg hozzátette – szóba került az európai adósságválság is, valamint az azzal kapcsolatos kihívás a válság sújtotta országok stabilizálása ügyében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.