Sokkal többet sikerült elérni, mint amire számítani lehetett

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint az agrárágazat teljesítménye az uniós soros elnökség idején jónak minősíthető, mivel sokkal többet ért el, mint amire számítani lehetett az elnökség kezdetén. Ezt a vidékfejlesztési tárca irányítója szombaton a XIII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon mondta.

MNO
2011. 06. 25. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2014 utáni új irányára vonatkozó következtetést Magyarországnak a tagállamok többségével sikerült elfogadtatni, ugyanis azt 81 százalékos támogatottsággal fogadták el. Továbbá a magyar elnökség szóban forgó szakpolitikai tevékenysége szintén jól működött a dioxin-botrány és a németországi hasmenésjárvány idején is – húzta alá Fazekas.

A tárca vezetője szerint ugyanis a magyar elnökségnek sikerült olyan megoldásokat találnia, amelyekkel megvédhető volt az emberek egészsége, és a gazdálkodók sem jártak rosszul. Fazekas jelezte azt is, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés megbomlott egyensúlya helyreállítható, erre már a Nemzeti Vidékstratégia keretében kidolgozandó ágazati stratégiák, köztük a juhágazatra vonatkozó ad majd konkrét válaszokat.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke megerősítette a miniszter kijelentését, mondván, hogy Magyarország adottságai rendkívül jók a juhtenyésztésre, mivel az országban több mint egymillió hektár legelő van. Aláhúzta ugyanakkor azt, hogy az ágazati infrastruktúrát úgy kell kialakítani, hogy az érintettek megtalálják számításukat munkájuk során, azaz megfelelő árbevételt érhessenek el.

Dobos László, Karcag polgármestere arról beszélt, hogy a juhtartás Karcagon és környékén nagy hagyományokra tekint vissza, és ezért is szervezik meg immár több mint egy évtizede a Nagykunság fővárosában a birkafőző fesztivált. A kétnapos rendezvényen általában mintegy 15 ezer ember fordul meg. A karcagi birkapörkölt minőségét jelzi, hogy ez az étel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is bekerült.

Jelenleg Magyarországon valamivel több mint 830 ezer anyajuh van, ez mintegy 130 ezerrel kevesebb az előző évinél – mindezt korábban mondta az MTI-nek Bátor Árpád –, a Juh Terméktanács elnöke. Jelezte: a bárány ára húsvétkor a korábbitól eltérően nem esett vissza, hanem jó áron lehetett az állatokat értékesíteni. Ugyanakkor az anyajuhok számának visszaesése miatt a becslések szerint mintegy 20 százalékkal kevesebbet lehetett eladni, mint az előző évben. A múlt évben 670 ezer bárányt exportáltak Magyarországról. Az ágazat éves árbevétele a gyapjúkivitelt is beleszámítva mintegy 11 milliárd forint körül mozog.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.