Spanyol romaintegrációs tapasztalatokból merít Balog Zoltán

A romaintegráció spanyolországi tapasztalatairól tájékozódott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

MNO
2011. 06. 08. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus kedden és szerdán roma telepeken, felzárkóztató intézményekben, regionális képzőközpontokban tett látogatást Sevillában és Madridban, és tárgyalt Isabel Martínez Lozanóval, a szociális, egészségügyi és esélyegyenlőségi minisztérium államtitkárával.

Spanyolországban komoly tudás halmozódott fel mind a teleprehabilitáció, mind az iskolai felzárkóztatás területén, itt vannak a szakmailag a legjobban kiérlelt, a tapasztalatokat – köztük a negatív tapasztalatokat is – hasznosító projektek és intézkedések – mondta el Balog Zoltán az MTI-nek telefonon adott szerdai nyilatkozatában.

Balog Zoltán az egyik utolsó, még meglévő – részlegesen már fölszámolt – roma telepen járt Madridban, ahol korábban 300 cigány család lakott. A kétnapos látogatás másik helyszíne Sevilla volt, Andalúzia tartomány fővárosa. Spanyolországon belül Andalúziában él a legtöbb – több mint 400 ezer – cigány.

Az államtitkár elmondta, az egyik Magyarországon is hasznosítható spanyolországi tapasztalat, hogy a cigány telepek fölszámolásakor teljesítményhez kötötték az új lakhely – jellemzően szociális bérlakás – elfoglalását. A cigánycsaládok csak akkor maradhattak az új, komfortos lakóhelyen, ha megtartották a vállalt kötelezettségeket, például azt, hogy a gyerekeknek iskolába kell járniuk.

Balog tájékoztatást kapott arról, hogy Spanyolországban fokozott hangsúlyt fektetnek a nők, cigány asszonyok bevonására. Délutáni tanfolyamokat, egészségügyi felvilágosítást szerveznek nekik az iskolában, igyekeznek érdekeltté tenni őket a gyerekek iskolai előmenetelében. Emellett cigány fiataloknak biztosítják azt a lehetőséget, hogy tanműhelyekben olyan munkatapasztalatokat szerezzenek, amelyek megkönnyítik a munkához jutásukat.

A sikeresnek mondható programok révén ma már Spanyolországban a hagyományosan – évszázadok óta – ott élő romákhoz képest sokkal nagyobb problémát jelent a Romániából és más kelet-európai országokból az elmúlt években bevándorolt cigányok társadalmi integrációja – mondta el kétnapos spanyolországi látogatása végén Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.