Súlyosan szennyeződött a terület vízkészlete

Súlyos vízszennyeződés történt a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban, ahol több város lakói kényszerültek napokon át palackos víz fogyasztására – jelentette a kínai média kedden.

MNO
2011. 06. 07. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamilyen ipari hulladék kerülhetett a Saohszi (Shaoxi) folyóba, s ez okozta a víz rossz szagát a tartomány székhelyén, Hangcsou (Hangzhou) városban. A vezetékes vízszolgáltatást a lakossági panaszbejelentések után az érintett, mintegy 850 ezres kerületben leállították, majd egy másik szolgáltató segítségével újraindították. Azonban a szennyeződés forrásának helyszínéhez, a linani ipari parkhoz közeli két településen még mindig nincs víz a lakásokban. A helyi kormányzat intézkedett az ivóvíz helyszínre szállításáról és keddtől kezdve három napra bezáratta az iskolákat és az óvodákat.

A régió legfőbb vízforrásába, a Hszinan (Xinan) folyóba pedig műanyaggyártáshoz használatos mérgező vegyszer ömlött. A folyóhoz közeli autópályán szombaton éjszaka borult fel egy tartálykocsi, s a szállítmány az élővízbe folyt. A baleset helyszínén, a folyóban hétfőn este a karbolsav (fenol) nevű szerből még mindig a megengedett határérték kilencszázszorosát mérték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.