Svájcnak sem kell az atom

Svájc kormánya után a parlament is úgy határozott, hogy az alpesi ország lemond az atomenergia hasznosításáról.

MNO
2011. 06. 08. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájcban összesen öt atomreaktor üzemel négy különböző helyszínen, valamennyi az ország németajkú vidékén található. Beznauban két reaktor (Beznau 1 és Beznau 2) termel áramot, Gösgenben, Mühlebergben és Leibstadtban 1-1 reaktor található. A legnagyobb teljesítményt (1200 Megawatt) a leibstadti reaktor szolgáltatja: ez több mint egymillió ember áramellátását biztosítja.

A Zöldek által benyújtott és szerdán elfogadott határozatot a parlament 108:76 arányban szavazta meg. Ez kimondja, hogy Svájc „amilyen gyorsan csak lehetséges”, lemond az atomenergia hasznosításáról. Egy további határozat értelmében, amelyet 101:54 arányban támogattak a képviselők, újabb nukleáris erőművekre nem adható ki építési engedély. A meglévő reaktorokat viszont nem fogják üzemidejük lejárta előtt leállítani: az erre irányuló beterjesztést elutasította a Ház.

A szerdai határozattal Svájc részben északi szomszédja példáját követi: Németország kormánya nemrég úgy határozott, hogy 2022-ig bezárja mind a 17 atomerőművet. Berlin egyidejűleg előtérbe helyezi és támogatja megújuló energiaforrások (szél- és naperőművek, árapály, biomassza) fokozottabb hasznosítását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.