Száz éve nem látott sztrájk jöhet

Száz éve nem látott léptékű sztrájkra készülnek a brit szakszervezetek – írja a The Guardian. A legnagyobb érdekérvényesítő szervezet vezetője figyelmeztette a kormányt, az állami dolgozók általános sztrájkra is hajlandóak, ha nem születik megállapodás a nyugdíjak ügyében. Facebookozott az édesanya, miközben halálra gázolták kislányát – tudósít a Reuters. A gyermek sorsára hagyva járkált az utcán, mivel édesanyja üzeneteit olvasgatta a népszerű közösségi oldalon.

Kovács N. László
2011. 06. 18. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Majd száz éve nem látott léptékű sztrájkra készülnek a brit szakszervezetek – írja a The Guardian. A legnagyobb érdekérvényesítő szervezet vezetője figyelmeztette a kormányt, az állami dolgozók általános sztrájkra is hajlandóak, ha nem születik megállapodás a nyugdíjak ügyében.

Dave Prentis, a Unison nevű szövetség elnöke elmondta, a közalkalmazottak egyébként is dühösek fizetésük befagyasztása miatt, a kormány tervei a nyugdíjakkal azonban tovább tetézték ezt. Pénteken Danny Alexander pénzügyminiszter bejelentette, 3,2 százalékkal emelik a fizetésekből levont nyugdíj-hozzájárulást, 66 évre emelik a korhatárt, és az eddig használt és általában magasabb béreket eredményező utolsó évek átlaga helyett az egész pályafutás során megkeresett fizetések átlagát veszik majd alapul a járandóság kiszámításánál.

Senki nem vágyik sztrájkra, magyarázta a szakszervezeti vezető, majd kijelentette, továbbra is reméli, sikerül tárgyalásos úton megoldani a kérdést. A kormányzat ugyanakkor nem mutat túl sok hajlandóságot erre: a fent említett részleteket mindenféle egyeztetés nélkül, egyoldalúan jelentették be, amit Brendan Barber, a TUC elnöke „felháborítónak” nevezett. A kormányzat szerint ugyanakkor nem igazságos, hogy az állami dolgozók kedvezőbb feltételekkel mehessenek nyugdíjba, mint a privát szektor munkásai, a változtatásokra ezért volt szükség. Prentis mindenesetre közölte, ha nem sikerül tárgyalás útján megegyezésre jutni, a munkások készek sztrájkkal érvényt szerezni akaratuknak, olyan sztrájkkal, melyet egy évszázada nem látott a szigetország.

„Az 1926-os általános munkabeszüntetéshez mérhető léptékben gondolkodunk – magyarázta. – Ugyanakkor nem úgy fog zajlani, mint a bányászoké. Mi győzni fogunk.” A tervek szerint mindennap más állami szolgáltatás állna le, más régióban, más szektorban. „A munkabeszüntetés lényege nem maga a munkabeszüntetés, hanem az, hogy olyan megállapodást csikarjon ki, mely mindkét fél számára elfogadható. Szeretnénk megegyezni, ugyanakkor készen állunk határozatlan ideig tartani a sztrájkot” – nyilatkozta Prentis a lapnak.

A vezető azt is elmondta, a nyugdíjak kérdése csupán az egyik központi probléma, valójában az állami szektor dolgozói a koalíció egész tevékenységével elégedettek. „A kormányzat úgy döntött, főként a közalkalmazottak kárára viszi véghez hiánycsökkentő terveit. Ezeket az embereket elbocsátás, befagyasztott fizetések, növekvő infláció, égbe szökő gázárak fenyegetik, ráadásul erős a gyanú, hogy végül magánkézbe adják azokat a szolgáltatásokat, melyek biztosítására ők egész életüket áldozták” – fogalmazott Prentis.

Reuters (reuters.com)

Facebookozott az édesanya, miközben halálra gázolták kislányát – tudósít a Reuters. A gyermek sorsára hagyva járkált az utcán, mivel édesanyja üzeneteit olvasgatta a népszerű közösségi oldalon.

Fél éven belül ez a második ilyen eset Colorado államban. A 22 hónapos kislányt egy betegszállító jármű ütötte el, mely épp a helyi kórházból tartott újabb célpontja felé. A sofőr csupán egy „döccenést” érzett: megállt, észrevette, hogy elütött egy gyereket, akit azonnal kórházba szállított. Laniece Fletcher másnap belehalt koponyasérüléseibe.

A nyomozók hamarosan megtudták, az édesanya, Karen Pena éppen a lakásban tartózkodott, és Facebook-üzeneteit olvasta, miközben gyermeke szabadon járkálhatott az utcán. A hatóságok továbbá megállapították, a lakás katasztrofális állapotban volt. Kész csoda, hogy a gyermek nem szenvedett korábban balesetet: az elromlott kapuból éles rudak álltak ki, és a szülők a földön tárolták a gyújtóbenzint. Amikor a nyomozók megkérdezték, kinek kellett volna vigyázni a gyermekre, Pena annyit válaszolt: „Nos, nyilvánvalóan nekem, nem igaz”.

A halálos ütést okozó autó sofőrjét nem vádolják, mivel megállapították, semmiképp sem tudta volna elkerülni az ütközést.

Pena a második anya, akit ebben a félévben a Facebookkal kapcsolatban vádolnak meg gyermeke halálos veszélyeztetésével. Áprilisban egy asszony tíz év börtönbüntetést kapott, miután gyermeke megfulladt a fürdőkádban, miközben ő egy játékkal múlatta az időt a közösségi oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.