Szent László királyra emlékeznek Szabolcsban

Magyar–lengyel ökumenikus istentisztelet, íjászok viadala, korabeli gyalogos és harci bemutatók színesítik a Szabolcs községben vasárnap megtartandó Szent László király ünnepét.

MNO
2011. 06. 23. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény délelőtt fél tízkor kezdődik a község hajókikötőjében, ahol a hajóval érkező Szent Korona másolatát fogadják. Az ereklyét díszkíséret mellett szállítják a településre, majd a szabadtéri színpadon magyar–lengyel ünnepi ökumenikus istentiszteletet tartanak – közölte Doka Diána, a megyei önkormányzat sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Szent László ünnepe a lovagkirály szobrának koszorúzásával folytatódik, a református templomban pedig a Szent Korona-zarándoklatról hallhatnak a jelenlévők történelmi ismertetőt. A közös ünnepi ebéd után a Drenka Polska lengyel néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők, a kisszínpadon pedig Béke Csaba és a Kobzos Együttes muzsikál. A lovagi életet gyalogos és lovas harci bemutatók elevenítik fel, a szabolcsi földvárnál pedig Szent László király íjászbajnokai mérettetnek meg döntő párviadalban.

A látogatókat kísérőprogramok is szórakoztatják: egyebek között megrendezik a már hagyományos nemzetközi kovácstalálkozót, a fáradalmakat pedig sétakocsikázás keretében pihenhetik ki kicsik és nagyok.

A község fontos helyszín a magyar egyházi és politikai törvényhozásban, hiszen a lovagkirály itt tartotta 1092. május 20-án a nevezetes szabolcsi zsinatot. A papság, az urak és a nép részvételével megtartott történelmi eseményen egyebek mellett határoztak a papok házasságáról, de a zsinaton nyilvánították törvényesnek az addig is elismert első házasságot. Emellett rendezték a tizedszedést, megállapították az egyházi ünnepeket, és gondoskodtak megtartásukról. Itt lett az év kezdete karácsony első napja, itt tiltották meg először a pogány módra való áldozást. A meghozott rendelkezések pedig rendezték a zsidók és izmaeliták viszonyait, és törvények születtek a női becsület és a családi élet biztosítására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.