Szerdán demonstrálnak a fővárosi taxisok

Szerdán felvonulással egybekötött demonstrációt tart több taxisszövetség Budapest belvárosában, a fővárosi taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelve – közölte a szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke hétfőn.

MNO
2011. 06. 06. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Metál Zoltán közleménye szerint a bejelentett felvonulás – amelyet rendőrségi engedéllyel és biztosítás mellett rendeznek meg – szerda délben indul a Hősök teréről, majd a résztvevők az Andrássy út – Károly körút – Astoria – Kossuth Lajos utca – Városháza utca útvonalon a Főpolgármesteri Hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át. Ezt követően a Bécsi utca – József Attila utca – Andrássy út irányában visszatérnek a Hősök terére.

Petíciójukban azt követelik, hogy 72 órán belül kezdődjenek tárgyalások az átfogó budapesti taxisreform megvalósításáról, amely érinti a rögzített hatósági ár bevezetését, a taximegállóhelyek számához és Budapest népességéhez illeszthetően a létszám korlátozását, a piac védelmét, valamint a hatékony ellenőrzések bevezetését is.

A szakszervezetek szerint a Liszt Ferenc repülőtéren kialakult „áldatlan állapotokat” a Budapest Airport Zrt. nem volt képes az elmúlt hetekben hatékonyan kezelni. Mivel az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre, nyomatékosan kérik: a további egyeztető tárgyalásokba Tarlós István főpolgármester megbízottja is kapcsolódjon be.

A közleményben azt írták: az OTSZ nem pénzt és támogatást vár Tarlós Istvántól és a fővárosi képviselőktől, hanem arra kéri őket, hogy olyan átfogó taxirendeletet alkossanak, amelyben a szolgáltatás valamennyi résztvevője érdekében szabályozzák a taxiszolgáltatás teljes működését és annak ellenőrzését. Kitértek arra: eredménytelenség esetén a tervek szerint újabb demonstrációkat szerveznek, nagyobb létszámmal.

A Fővárosi Közgyűlés május 25-i ülésén döntött arról, hogy újabb öt évre szerződést kötnek a Budapest Airporttal a repülőtéri taxidrosztok üzemeltetéséről. A reptér üzemeltetőjének azonban számos fejlesztést meg kell valósítania, korszerűsítenie kell a közösségi közlekedés utastájékoztató rendszerét, információs pultot és BKV-s jegykiadó automatákat kell üzemeltetnie.

Az OTSZ május 30-án a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert szerintük versenyhátrányba hozták a taxisokat, mivel csak a BA Zrt.-vel szerződött társaság, a Főtaxi kapott behajtási engedélyt a reptér érkezési oldalára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.