Szlovénia függetlenségi ünnepére látogatott Schmitt + Kép

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a függetlenségét két évtizede, 1991. június 25-én kikiáltó Szlovéniába látogatott.

MNO
2011. 06. 24. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20. évforduló alkalmából Ljubljanában rendezett ünnepségekre Danilo Türk szlovén államfő meghívta a szomszéd országok államfőit. Schmitt Pálon kívül a szlovén fővárosba érkezett Heinz Fischer osztrák, Giorgio Napolitano olasz és Ivo Josipovic horvát elnök is.


Fotó: Reuters


A házigazda Danilo Türk a ljubljanai várban ebéden látta vendégül az államfőket, akik délután rövid sétát tettek Ljubljana belvárosában. Az évforduló tiszteletére az esti órákban díszszemlét és tűzijátékot tartanak.

Jugoszláviából való kiválása után Szlovénia gyorsan közeledett Európához, s a szlovén átmenet gyorsaságáról dicsérő elemzések sokasága jelent meg az ezt követő években. Szlovénia 2004 óta az Európai Unió és a NATO tagja, s 2007-ben bekerült az euroövezetbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.