Szlovénia néhány lépésre van a kritikus helyzettől?

Szlovénia államadóssága jelentős mértékben nőtt a pénzügyi válság alatt, és az ország hamarosan a mentőcsomaggal kimentett három euróövezeti államhoz hasonló helyzetbe kerülhet – mondta Marki Kranjec szlovén jegybankelnök, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja a Handelsblatt német gazdasági napilapnak adott interjúban.

MNO
2011. 06. 08. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fogalmazott: „ha így haladnak tovább a dolgok, akkor hamarosan Görögország, Portugália vagy Írország helyzetében találja magát Szlovénia”. Korábban többször figyelmeztetett a jegybankelnök a magas szlovén adósságszintek miatt. Egy május végi konferencián úgy fogalmazott: „az országnak tudomásul kell vennie, hogy csak néhány lépésnyire van a kritikus helyzettől”.

Az Európai Bizottság előrejelzései szerint Szlovénia GDP-arányos államháztartási hiánya az idei évben 5,8 százalékra nőhet az előző évi 5,6 százalékról. Az államadósság szintje pedig az év végére elérheti a GDP 42,8 százalékát a 2010. év végi 38 százalékról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.