„Szórakozásból” lézerrel vakítják el a repülőgépek pilótáit

A repülőterek körüli házak fiatal lakói újabban azzal szórakoznak Oroszországban, hogy lézersugárral vakítják el a fel- és leszálló utasszállító repülőgépek pilótáit: a Nyugat-Európában és Amerikában már régóta dívó „szórakozás” az utóbbi időben érte el Oroszországot.

MNO
2011. 06. 09. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első ilyen eset Rosztovban történt június 3-án: egy leszállni készülő Airbus A-320 160 utassal a fedélzetén mintegy 300-400 méter magasságban járt, amikor a pilóta jelentette a toronynak, hogy elvakították egy zöld lézersugárral. A kapitány át tudta venni a gép irányítását, és az utasok szerencsésen földet értek. Előbb egy éjszakai klub lézerjére gyanakodtak, de 7-én az ország egy más pontján egy nagy Boeing pilótafülkéjének egész személyzetét vakították el, s a szerencsés leszállást kész csodának tartották. Hasonló esetek a moszkvai Seremetyevo és Vnukovo repülőtereken a leggyakoribbak. Az Egyesült Államokban a minimális büntetés 11 ezer dollár ilyen esetekre, de most készül a törvénymódosítás, amelynek értelmében a gépeltérítőkkel azonosan kezelik, és ennek megfelelően büntetik majd a lézerezőket.

A készüléket elvben előadásokon használják ábrák mutogatásához, és Moszkvában bárhol kapható, de különösen internetboltokban. Úgy néz ki, mint egy zseblámpa, és mintegy 4500 forinttól kezdődik az ára, a felső határ jóval 200 ezer forint felett van. Az olcsóbbak sugara néhány tucat métert fog be, a legdrágábbaké 50 kilométernyit.

A Komszomolszkaja Pravda című lap kipróbált egy olcsó lézersugárzót: az autó volánjához a főszerkesztő-helyettes ült be, aki elmondta, hogy a sötétített üveg és a napszemüveg ellenére is teljesen elvakult, és több mint nyolc percen át csak zöld szikrákat látott.

A sajtó érdeklődésére az állami dumában elmondták: tudnak a történtekről, és várják a felelőtlenül szórakozó ifjak szigorú megbüntetését lehetővé tévő törvény beterjesztését. Ez azonban aligha nyújt megoldást: a lézerek távolból hatnak, s mire a helyszínre érnek a rendőrök, már nem tudják, hogy pontosan hol kell keresni a lézerezőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.