Sztrájkol a francia hírügynökség

Egynapos sztrájkot hirdettek szerdán a francia hírügynökség szakszervezetei: az AFP munkatársai a hírügynökség tervezett státusváltásáról szóló törvényjavaslat napirendre vétele ellen tiltakoznak.

MNO
2011. 06. 08. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátus frakcióvezetői szerda este döntenek arról, hogy még a nyári szünet előtt megvitatják-e a tervezetet, vagy pedig őszre halasztják a döntést. A délután 2 órakor kezdődött, 24 órás munkabeszüntetés a hírügynökség termékeinek belföldi terjesztésére vonatkozik.

A szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a törvényjavaslatról – amely álláspontjuk szerint az AFP függetlenségét veszélyezteti, és nagyobb beleszólást biztosítana a kormánynak a hírszolgáltató működésébe és ellenőrzésébe – nem folyt előzetes belső vita a hírügynökségnél.

Az AFP irányításának módosítására vonatkozó törvényt május 17-én nyújtotta be Jacques Legendre kormánypárti szenátor. A tervezet alapján módosulna az az 1957-es törvény, amely az AFP különleges státuszát határozza meg. Ez a törvény garantálja az AFP függetlenségét, és sajátos, a kereskedelmi jog hatálya alá eső státust biztosít a hírügynökségnek, irányítását viszont a társasági jog alapján határozza meg. Az AFP jelenleg nem rendelkezik saját tőkével, és a legjelentősebb előfizetőiből álló igazgatótanács felügyelete és irányítása alá tartozik. Az állam előfizetőként a bevételek negyven százalékát biztosítja.

A kormány egy évvel ezelőtt elkészült szakértői jelentése szerint olyan részvényesekből álló saját kiadói társasággal kell rendelkeznie a francia hírügynökségnek, és az igazgatótanácsát úgy kell megreformálni, hogy az a függetlenségét megőrizve tudja finanszírozni multimédiás fejlesztéseit.

A most benyújtott törvénytervezetben szereplő változások elsősorban az igazgatótanács összetételére vonatkoznak. Az AFP jelenleg 15 tagú vezetőségében nyolcan a sajtó képviselői, három tagot közvetlenül a kormány delegál, ketten a közszolgálati televízió, illetve rádió vezetői, ketten pedig magánál a hírügynökségnél dolgoznak. A kormány a sajtó képviselőinek számát csökkentené, s melléjük neveznének ki állami képviselőket, akik a közszolgálati feladatok ellátását ellenőriznék, valamint olyan független tagokat is beválasztanának, akik a média, az újságírás vagy a tájékoztatással kapcsolatban álló értelmiség elismert francia vagy külföldi személyiségei.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.