Támadás a rektor ellen: a román külügy kifogásokkal élt

A gyulafehérvári polgármester sajnálatosnak nevezte a helyi katolikus teológiai intézet magyar rektorának bántalmazását, a román külügyminisztérium ugyanakkor nem tartja helyénvalónak a magyar Külügyminisztérium reagálásának nyelvezetét. Az RMDSZ határozottan visszautasítja és elítéli a hét végén elkövetett tettet.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791946" target="_blank"><strong>• Baseballütővel verték a rektort, mert magyar volt</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792180" target="_blank"><strong>• A román rendőrség nem lát etnikai okot a rektor megtámadásában</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mircea Hava gyulafehérvári polgármester a sajtónak adott nyilatkozatában sajnálatos és szerencsétlen esetnek minősítette a rektor néhány nappal ezelőtti bántalmazását. A Gyulafehérvárt felkereső Füzes Oszkár nagykövet kifejezte reményét, hogy nem volt magyarellenes jellege az incidensnek.

A bukaresti külügyminisztérium ugyanakkor a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a magyar külügy reagálásának nyelvezete „nem helyénvaló, ellentétes a két ország közötti közvetlen politikai párbeszéd nyitottságának szellemével”.

„A támadás az egész erdélyi magyarságot érintette”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorának bántalmazása nemcsak a bántalmazott személye ellen irányult, hanem az erdélyi magyarság egészét érinti – olvasható a romániai magyar szervezet keddi közleményében.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által aláírt közlemény szerint ugyanis a rektort bántalmazó ittas román fiatalok magyarellenes szólamokat is kiabáltak. Az RMDSZ elnöke határozottan visszautasítja és elítéli a hét végén elkövetett tettet. „Elítéljük ezt és az ehhez hasonló cselekedeteket, és kérjük a tettesek mielőbbi felelősségre vonását” – olvasható a dokumentumban. Kérését Kelemen Hunor személyesen Traian Igas román belügyminiszternek is tolmácsolta, arra kérve, hogy a rendőrség gyorsan és példamutatóan járjon el az ügyben.

Az RMDSZ rendkívül aggasztónak tartja, hogy az elmúlt időszakban felerősödött Romániában a magyarellenes hangulat, ezért bölcs és megfontolt nyilatkozatokra és a békés együttélés szorgalmazására kérnek minden politikai szereplőt. Az RMDSZ elnöke arra kéri Gyulafehérvár és Fehér megye vezetőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a hét végén történt erőszakos cselekedetnek ne legyen folytatása, és állítsák helyre a békés együttélés feltételeit a térségben.

Román fiatalok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát, aki le akarta fényképezni az egyház épületeit kövekkel dobáló fiatalokat. A támadók a teológia egyik alkalmazottjának a férjét is leütötték, majd a földön fekvő embert rugdosták. Az illető a rektor segítségére akart sietni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.