Temesváron tanácskozik a reformátusok generális konventje

Temesváron tanácskozik kedden és szerdán a reformátusok generális konventje, a 2009-ben, Debrecenben létrejött egységes, a határon túli egyházkerületeket is magába foglaló Magyar Református Egyház közös képviseleti testülete – közölte a Magyarországi Református Egyház hírszolgálata pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 17. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a generális konvent házigazdája a Királyhágómelléki Református Egyházkerület lesz, ami azt jelenti, hogy a testület másodszor tanácskozik a határon túl. Az esemény egyik legfontosabb napirendi pontja a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) csatlakozása és a csatlakozási okmányok ünnepélyes aláírása lesz.

A felvidéki reformátusok a májusi zsinatukon döntöttek a „fenntartással való csatlakozásról”. Erre a jogi megoldásra azért volt szükség, mert az SZRKE két egyházmegyéjét szlovák egyháztagok alkotják – hívták fel a figyelmet. Hozzátették: az ülésen elfogadják a Magyar Református Egyház 2011. évi költségvetését, és beszámoló hangzik el a magyar református diaszpóra közösségeinek életéről.

Arról is írtak, hogy a generális konvent megemlékezik az Evangélium Szerint Reformált Magyarországi Keresztyén Egyház (a Magyar Református Egyház elődje) 130 évvel ezelőtti megalakulásáról.

Ezen az alkalmon előadást tart Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a Magyarországi Református Egyház zsinatának tagja.

A Magyar Református Egyház 2009. május 22-én elfogadott alkotmánya szerint a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete a Generális Konvent. Feladata a közös alkotmány és közös törvények előkészítése, a közös ügyek koordinálása, az egység munkálása. A generális konvent tagja minden Kárpát-medencei református egyházmegye és egyházkerület tisztségben lévő elnöksége. A konvent ügyvivő testülete az elnökség, ennek tagjai a hivatalban lévő püspökök és főgondnokok. A kétnapos tanácskozást hétfőn a generális konvent elnökségének ülése vezeti fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.