Tiltakoznak a munkaadók a határellenőrzés ellen

A dán gyáriparosok szövetsége csütörtökön felszólította a kormányt, hogy álljon el a határok ellenőrzésének felújításától, mert az károsan érinti a gazdasági életet.

MNO
2011. 06. 09. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a bevándorlásellenes politikusoknak tett engedményként a dán kisebbségi kormány a közelmúltban jelentette be, hogy a jövő héttől felújítja határain a személyforgalom ellenőrzését. A terv a szomszédos Németországban komoly ellenérzést keltett és az Európai Bizottság is tiltakozott, mert Koppenhága veszélybe sodorja az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát, a polgárok és áruk szabad áramlásáról szóló schengeni megállapodást. „A határ-ellenőrzési egyezség teljesen elhibázott jelzés, amely ronthat a dán vállalatok lehetőségein fontos piacokon” – állítja közleményében Karsten Dybvad, a Dán Iparszövetség vezetője. A Jyllands-Posten napilapnak azt is elmondta: „Ez azt jelzi a környező világnak, hogy Dánia saját útját járja. Ezt nem akarja a szövetségünk.”

A dán kormány szerint a szigorúbb határellenőrzésre azért van szükség, mert azzal hadat üzennek a csempészésnek, az illegális bevándorlásnak és emberkereskedelemnek, és ez összeegyeztethető több uniós tagállam hasonló törekvésével, hogy időnként szigorítanak az ellenőrzésen. Lars Barfoed dán igazságügyi miniszter is lesöpörte az aggodalmakat: „nem hiszem, hogy az utazók bármi különbséget fedeznének fel a mai helyzethez képest”. „Esetleg előfordulhat, hogy a jelenleginél több autót állítunk félre ellenőrzés céljából, de ez még mindig csak a forgalom töredékét érinti. A figyelem az illegális árukra, fegyverekre, robbanóanyagra és kábítószerre terjed ki” – nyilatkozta a miniszter, Hozzáfűzte: „Mi ugyanannyira szívünkön viseljük a dán–német és a dán–svéd határok szabad átjárását, mint a szomszédaink. Eltökéltek vagyunk abban, hogy betartjuk a schengeni megállapodást, és a jövőben is tartjuk magunkat hozzá.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.