Tizennyolcezren várták a hajnalt

Tizennyolcezren várták keddre virradóan a leghosszabb nappal hajnalát a Stonehenge-nél, Nagy-Britannia ősi kőkörénél, ám nem sokat láttak belőle, mert zuhogott az eső.

MNO
2011. 06. 21. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tömeg az idén jobban viselkedett, mint tavaly, akkor ugyanis a rendőrség 34 embert vett őrizetbe kisebb rendbontás okán, most viszont csak húszat.

A résztvevők között sok volt az úgynevezett újpogány, a magát kelta papnak, druidának valló, továbbá napimádó – a legtöbben azonban egyszerű kíváncsiskodók voltak.

Tavalyelőtt kétszer annyian mentek el a leghosszabb nappal hajnalát megünnepelni, mint az idén: több mint 36 ezren voltak.

A Stonehenge eredete és rendeltetése mindmáig rejtély, a legvalószínűbb, hogy hatalmas naptár. Három szakaszban épült, a „legújabb” része is elég ősi: 3600 esztendős, a legrégebbik pedig ötezer éves. A kőkör-kompozíció Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb látványossága, évente 850 ezren keresik fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.