Több ajánlást is tett Magyarországnak Brüsszel

A konvergenciaprogramban szereplő 2012-es és 2013-as célok elérését biztosító pénzügyi intézkedések erősítése, a munkaerő-piaci részvételt ösztönző lépések, valamint az üzleti környezet javítását célzó intézkedések maradéktalan végrehajtása szerepel egyebek mellett azon ajánlások között, amelyeket az Európai Bizottság tett Magyarországnak.

MNO
2011. 06. 07. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strasbourgi ülését követően a brüsszeli bizottság mind a 27 EU-tagállam számára (valamint az euróövezet számára külön is) adott ki ajánlásokat arról, mely területeken látja szükségesnek a további erőfeszítéseket ahhoz, hogy a nemzeti gazdasági reformprogramokban, valamint a stabilitási vagy konvergenciaprogramokban szereplő célok teljesüljenek, és így az unió hosszú távra közösen kitűzött céljait is sikerüljön elérni, illetve megbirkózni a nemzetközi gazdasági válság kihívásaival. Az ajánlásokat még a tagállamok pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagyniuk. Az ajánlatcsomagot az Európai Unión belüli gazdasági koordináció fokozását célzó féléves program keretében kedden adták ki.

A Magyarországra vonatkozó szöveg szerint a bizottság azt ajánlja, hogy a kormány terjessze ki erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az államháztartási hiány jövőre ne kerülhessen ismét a GDP 3 százalékában meghúzott uniós küszöb fölé. A bizottság az új alkotmányos pénzügyi irányítási keret gyakorlati működését részletező szabályok bevezetését is fontosnak tartja, egyebek között az adósságcsökkentéssel kapcsolatos szabályozásnál.

A foglalkoztatásnál egyebek között az adóreformok alacsony keresetűekre tett hatásainak (költségvetési hatását tekintve semleges) enyhítését, valamint a nők részvételének ösztönzését ajánlja az uniós testület. Utóbbi terén ezt a bizottság szerint például a kisgyermekek gondozását segítő rendszer megerősítésével lehetséges elérni.

A jelentésben a bizottság emlékeztetett arra, hogy május 13-án kiadott gazdasági előrejelzésében már értékelte az uniós országok kilátásait, és a prognózis számos elemét ezúttal megismételte. Így ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi 1,2 százalékos növekedéssel a gazdaság kiemelkedett a recesszióból. Emlékeztetett arra is, hogy a konvergenciaprogram szerint idén az államháztartás a GDP-hez képest 2 százalékos többletet ér el, jövőre pedig 2,5 százalékos hiány várható, amely 2015-re fokozatosan tovább csökken 1,5 százalékig.

A bizottság úgy értékelte, hogy az egyik legfontosabb kihívás továbbra is a pénzügyi konszolidáció. A már bejelentett intézkedések szigorú végrehajtására és szerkezeti jellegű további intézkedésekre is szükség lehet annak biztosításához, hogy az eddigi túlzott államháztartási hiányt fenntartható módon lehessen kiigazítani, és a középtávú célkitűzés irányába kellő mértékű haladást sikerüljön elérni. A testület megjegyezte: a konvergenciaprogramban szereplő intézkedések lehetővé teszik, hogy a deficit strukturális jellegű megoldásokkal csökkenjen.

Szerepel az ajánlások között olyan erőfeszítések kezdeményezése is, amelyek a továbbképzés hatékonyságának javítása és az álláskeresés segítése terén hozhatnak előrelépést. A bizottság szerint az üzleti környezetet javítani lehet azzal, ha a szabályozási reformban, illetve az adminisztrációs terhek könnyítése érdekében a nemzeti reformtervben betervezett valamennyi intézkedést végrehajtják. Javasolja Brüsszel a jelenlegi közép- és kisvállalkozás-támogatási politika hatékonyságának felmérését, valamint a nem banki finanszírozáshoz jutást biztosító állami programok továbbfejlesztését is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.