Több mint 100 milliót takarítanak meg

Elkészült a budapesti Semmelweis Egyetem hőellátó rendszerének korszerűsítése; az oktatási intézmény évente 100-150 millió forintot takarít meg azzal, hogy belépett a távfűtés rendszerébe – közölte György István főpolgármester-helyettes az oktatási intézményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 17. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 150 millió forint értékű beruházás költségét a Főtáv Zrt. vállalta. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a távfűtés két-három évvel ezelőtt krízishelyzetbe került, egyre többen akartak leválni a rendszerről. Hozzátette: a távhő áfájának 25-ről öt százalékra csökkentése megállította a folyamatot, így a leginkább környezetkímélő fűtési mód újra versenyképes.

György István kiemelte: a főváros egyik legmagasabb épületének fűtéskorszerűsítése gyakorlatilag egy év alatt megtérül, ezért bízik abban, hogy más, korszerűtlen hőellátású közintézmények is csatlakoznak a rendszerhez. Megjegyezte: a mostani váltással mindenki jól jár, hiszen az egyetemnek nagy megtakarítást jelent a váltás, a szolgáltatást nyújtó Főtávnak pedig többletprofitja lesz.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese arról számolt be, hogy a korábbi 30-40 éves kazánrendszer „válságos állapotban volt”, ezért vagy egy új kazán építésére, vagy a távfűtéshez való csatlakozásra volt szükség. Hozzátette, hogy a kazán kiváltásával felszabadult egy 260 négyzetméteres terület az oktatási intézményben, ott egy tanszéket el tudtak helyezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.