Több rendőr lesz a Balatonnál és a Velencei-tónál

Több rendőr, megerősített rendőri állomány teljesít szolgálatot a turisztikai idényben a Balatonnál és a Velencei-tónál – közölte a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság elnöke pénteken Gárdonyban, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 17. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörös Ferenc rendőr ezredes, a koordinációs bizottság idei elnökségi feladatait ellátó Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója elmondta: a három balatoni megye – Somogy, Veszprém és Zala –, valamint a gárdonyi rendőrkapitányság állományát megerősítik a turisztikai idényre. Segítséget kapnak a készenléti rendőrségtől, a megyei rendőr-főkapitányságok pedig saját állományukból is vezényelnek át rendőröket a Balatonhoz, illetve a Velencei-tóhoz.

A szervezett vagy szervezettszerű bűnözéssel kapcsolatos bűncselekmények megelőzését mind a négy megyében nyomozócsoportok, a bűnmegelőzési munkát pedig rendőrtiszti főiskolások, kerékpáros, lovas rendőrök, valamint a légi rendészet munkatársai segítik.

Június végén, illetve július elején megnyílnak az elmúlt években igen hasznosnak bizonyult szezonális bűnmegelőzési központok. Somogy megyében Siófokon, Balatonlellén, Fonyódon és Balatonföldváron, Veszprém megyében Balatonfüreden, Csopakon és Tihanyban, Zala megyében Keszthelyen, Zalakaroson, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson, a Velencei-tónál pedig Agárdon nyílik meg a bűnmegelőzési minicentrum, ahol idegen nyelven is beszélő rendőrök és rendőrtiszti főiskolások teljesítenek szolgálatot.

Mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál felkészültek az idényre a vízi rendőrök is. A Balatonnál a civil vízimentő-szolgálatokkal közösen dolgoznak, s már mostani hétvégén – amikorra a meteorológiai előrejelzés szerint erős déli széllel kísért vihar várható – a 19 mentőhajóból hajóból 17 „dolgozik” majd a tavon.

A Velencei-tónál – Sági János rendőr alezredes, a gárdonyi rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint – vízi közlekedési alosztály működik. A nyári hónapokban állandó mentőszolgálat van, s két mentőhajó teljesít szolgálatot. Az egyik nagy teljesítményű s a nagyobb testű vitorlások vontatására is alkalmas.

Bár a gárdonyi vízi rendőrök az idei előszezonban már három embert mentettek ki viharos körülmények között a tóból, sem a Velencei-tónál, sem a Balatonnál nem történt sérüléses „vízi baleset”, illetve senki nem fulladt vízbe.

Vörös Ferenc rendőr ezredes tájékoztatása szerint az utóbbi két hétben a múlt esztendő hasonló időszakához képest az érintett térségekben nőtt a garázdaságok és a súlyos testi sértések száma. Ugyanakkor kevesebb volt a gépkocsilopás, a múlt év azonos időszakához hasonlóan alakult a gépkocsifeltörések, a betöréses lopások száma, de több rendőri intézkedés történt. A gyorsforgalmú utakon a múlt év hasonló időszakához képest több volt a baleset, ami arra figyelmeztet, hogy a megnövekedett forgalomban nagyobb toleranciára, fokozott óvatosságra van szükség.

A sajtótájékoztató befejezéseként a vízből való kimentésre gyakorlatot láthattak az újságírók: egy vitorlázót és felborult hajóját mentették ki a vízből a gárdonyi vízi rendőrök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.