Több száz határőrt ítéltek el

Több száz határőrt ítéltek hét évig terjedő börtönbüntetésre hétfőn Bangladesben, mert 2009-ben szembeszálltak a kormánnyal.

MNO
2011. 06. 28. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lázadás, amelyben 74 embert – többségükben feletteseiket – öltek meg, két hónappal azt követően robbant ki, hogy a hadsereg átadta a hatalmat Sejk Haszina Vazed miniszterelnök újonnan megválasztott kormányának.

A határőrök 2009 februárjában egy fővárosi éves gyűlésükön lázadtak fel a megkülönböztetések – egyebek között a fizetésben megmutatkozó különbségek – ellen, valamint a jobb szolgálati feltételek megteremtéséért. A zendülők lövöldöztek, utakat zártak le, és megfenyegették tisztjeiket, akik ennek hatására elmenekültek otthonukból, irodájukból.

A halottak között ötvenhat parancsnok volt, mások között a félkatonai határőrizeti biztonsági ügynökség vezetője is.

21 államcsínyt támogatott a hadsereg

Banglades a világ egyik legszegényebb országa, ahol igen törékeny a demokrácia, és a rendszeres áradások miatt alacsony a gazdasági fejlődés üteme. Azóta, hogy Banglades 1971-ben kivívta függetlenségét Pakisztántól, a hadsereg 21 államcsínyt támogatott.

Rafikul Iszlam vezérőrnagy, a határőrség jelenlegi parancsnoka elmondta, hogy a bíróság hétfőn 108 határőrt hétéves börtönbüntetésre ítélt, további 549-et pedig négy hónaptól hat évig terjedőre. Több száz további vádlott áll majd még a zendülések kivizsgálásában illetékes különleges bíróságok elé. A hadsereg elégedetlen azzal, ahogy Haszina kormányfő a lázadás okozta válságot megoldotta.

A kormány tárgyalásokba bocsátkozott a zendülőkkel, és végül amnesztiát ajánlott nekik. A kormány később érvénytelenítette ezt az ajánlatát, mert több tucatnyi holttestet találtak tömegsírokban és csatornákban. Haszina azt ígérte, hogy igazságot szolgáltat az áldozatok családjainak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.