Több száz mázsa pontyot telepítettek a Tiszába

Többmilliónyi nemeshalivadékot és több száz mázsa fogható méretű, illetve növendék pontyot telepített a Közép-Tiszába és annak több holtágába a szajoli székhelyű Halász Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

MNO
2011. 06. 08. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csoma Gábor tájékoztatása szerint a Tisza Kisköre és Csongrád közé eső, mintegy 150 folyamkilométernyi részét kezelő vállalkozás a tavaszi halasítási idényben eddig mintegy 3 millió darab ponty-, 240 ezer darab csuka- és 220 ezer darab, néhány centiméteres süllőivadékot helyezett ki a folyóba. Ezenkívül egy- és kétnyaras pontyból további 200 mázsát, kétnyaras kecsegéből pedig 2500 darabot telepítettek a Közép-Tiszába. Az ivadékok átlagosan 3-5, míg a nagyobb, egy-két tenyérnyi pontyok és kecsegék legszebb példányai akár már 1-2 év múlva elérhetik a fogható méretet – tette hozzá.

A társaság kezelésében lévő holtágakba ezzel párhuzamosan kizárólag méretes, azaz háromnyaras pontyokat szállítottak, összesen 130 mázsát megközelítő mennyiségben – jelezte a vezető, aki szólt arról is, hogy a tavaszi telepítések összköltsége meghaladta a 20 millió forintot, amelyet ezúttal teljes egészében saját forrásból finanszírozott a vállalkozás. Csoma Gábor megemlítette: a halasítás terveik szerint június második felében 200 ezer darab előnevelt harcsa kihelyezésével folytatódik, amelyek ugyancsak a Tiszába kerülnek. Július elején pedig a Nagykunsági és Jászsági főcsatorna általuk hasznosított szakaszára telepítenek 100 mázsa háromnyaras pontyot.

E két akció kiadásai várhatóan újabb 8,5 millió forintra rúgnak majd – mondta a szakember, hozzátéve: a Tisza pontyállományának mesterségesen történő gyarapítása az idén azért is indokolt, mert e halfaj mostanában befejeződő ívása az előző évekkel ellentétben 2011-ben az alacsony vízállás miatt nagyrészt sikertelen volt. Valamivel kedvezőbb képet mutat viszont a zömmel még a tél végi, kora tavaszi árvizek idején leívott ragadozóhalak természetes szaporulata – vélekedett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.