Többéves felkészítés után jöhetett csak Magyarországra

A jól ismert fekete-fehér óriáspanda távoli rokona, vörös macskamedve érkezett a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkba.

MNO
2011. 06. 08. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Petra, a vadaspark munkatársa elmondta, hogy a rendkívül ritka és veszélyeztetett, kis pandának is nevezett, egyéves nőstény macskamedve a salzburgi állatkertből többéves szakmai előkészítést követően kerülhetett Veszprémbe. Tájékoztatása szerint a faj koordinátora nagy gondossággal választja ki azokat az állatkerteket, ahová egy-egy példányt kihelyeznek, és a várólista igen hosszú. A ritka kis jövevény 500 kilométeres utazása után jelenleg a beszoktatási idejét tölti, még meg kell szoknia az új környezetét.

A Himalájában és Délnyugat-Kínában 2000–4000 méter magasságban őshonos, vörös bundájú kis ragadozó nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Éjjel aktív, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ. Párban vagy kisebb családban élnek, 112–158 napos vemhesség után 1-4 utódot hoznak a világra, amelyek körülbelül egyéves korukig a szülőkkel maradnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.