Tombol az elhízási „járvány” az USA-ban

Tízből csak egy amerikai kamasz mozog eleget, ám kétharmaduk napi rendszerességgel iszik cukros üdítőitalt – állapította meg felmérésében az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel is foglalkozó intézete, a CDC jelentésében.

MNO
2011. 06. 17. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati kutatócsoport eredménye tovább növeli az aggodalmat, amelyet az amerikai fiatalok körében tapasztalható elhízási „járvány” keltett. A CDC üdítőkre vonatkozó felmérésébe több mint 11 ezer középiskolás diákot vontak be. Kiderült, hogy cukros, szénsavas üdítőt minden negyedik kamasz napi rendszerességgel iszik. Még rosszabb az arány, ha a nem szénsavas, ám szintén hozzáadott cukorral készült italokat is beszámítják: ilyen üdítőket a tizenévesek kétharmada fogyaszt naponta.

Ugyanakkor biztatónak találták a szakemberek, hogy a korábbi, 1990 és 2000 között készült felmérések szerint akkor még a diákok háromnegyede ivott cukros italokat, azóta pedig a vizet, tejet és természetes gyümölcsleveket fogyasztó kamaszok aránya is megemelkedett. A tanulmány eredményeit a CDC heti értesítőjében, a Morbidity and Mortality Weekly Report című folyóiratban tették közzé (www.cdc.gov/mmwr).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.