Tombolnak a hackerek

A katalán La Vanguardia a tengernyi sok rossz gazdasági hír között végre közölt egy jót is: tele vannak az országrész víztározói. A spanyolországi portálok már javában hangolnak a szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero holnapi és egyben utolsó országértékelő vitájára. A brazil hírportálok újabb hackertámadásokról számoltak be.

2011. 06. 27. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország – lavanguardia.com

A katalán napilap hétfőn jelentette be a jó hírt, hogy végre megteltek az országrész víztározói. A katalóniai tározók az elmúlt húsz év alatt június végén csak kétszer (1993-ban és 2004-ben) érték el vagy haladták meg a jelenlegi, 96 százalékos szintet. Öt évvel ezelőtt még országos aggodalmat váltott ki a tározók 50 százalék alá csökkent szintje. A madridi kormány és a katalán autonómia között azonban továbbra sincs egyetértés a vízben szűkölködő tartományoknak szánt vízátemelés ügyében. Madrid évi átlagban meghatározott vízmennyiséggel számol, míg a katalán kormány az adott év vízhozamához mérné az átemelés mennyiségét, hol többet, hol kevesebbet, márpedig ez utóbbi a gyakoribb. Mint ismert, a katalán országrész nagy részén folyik keresztül az ország legnagyobb vízhozamú folyója, az Ebro.

Spanyolország – elmundo.es, elpais.com, abc.es, lavanguardia.com, cincodias.com, expansion.com

A spanyolországi portálokon a kisebbségi szocialista kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero utolsó országértékelő vitájának beharangozója az egyik kiemelt téma. Zapatero a hírek szerint semmi nagy horderejű bejelentéssel nem készül. A két legfontosabb téma a hivatalosan 4,91 millió munkanélküli – 265 ezerrel több, mint a tavalyi vita idején – és a gazdaság állapota lesz. Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt (PP) elnöke válságkezelő javaslatokkal áll majd elő, és már utasítást adott a párt szakpolitikai műhelyének, a FAES-nek, hogy készítsék el a hatástanulmányt a fizetős egészségügyről. A Cinco Días értesülései szerint újabb megszorításokat vagy adóemeléseket fog javasolni a vita során.

Brazília – folha,.uol.com.br, estadao.com.br, oglobo.globo.com, correiobraziliense.com.br

A brazil portálok szombaton és vasárnap is arról számoltak be, hogy a hackerek továbbra sem pihentek, és megszerezték, majd közzétették újabb honlapok szervereinek jelszavait. Szombaton a brazil óriásvállalat, a Petrobrás szerverei kerültek sorra, de feltörték Mato Gross do Sul állam kormányzóságának hivatalos oldalait is, sőt behatoltak Rio Grande do Sul államban az ottani katonai rendőrség egyik ezredének honlapjára is. Nem menekült meg az egyik szenátor, Roberto Requiao gépe sem. Ezért Dilma Rousseff elnöknő szombaton bejelentette, hogy visszavonja bizonyos adatok végleges titkosítását. Erre hétfőn megszólalt az alkotmánybírósági jogkörökkel is rendelkező legfelső bíróság (STF) új elnöke. Cezar Peluso a Folha de Sao Paulónak adott interjúban közvetve arra kérte az államfőt, hogy ne oldja föl bizonyos dokumentumok titkosítását az állam biztonsága érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.