Törvénybe ütköznek a tanév végéig tartó szerződések

Törvénybe ütköző a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusokkal a tanévre szóló határozott idejű jogviszonyt létesíteni, kivéve, ha olyan pedagógust kell helyettesíteni, aki pont egy tanévig van távol valamilyen okból – közölte az oktatási államtitkárság szakszervezeti nyilatkozatokra reagálva pénteken.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791750" target="_blank"><strong>• A tanároknak is tizenkét hónapos évet kell átélniük + Videó</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791236" target="_blank"><strong>• Vakáció: tanárok ezrei fizetés nélkül</strong></a>

MNO
2011. 06. 24. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony a vonatkozó törvény alapján helyettesítésre, illetve meghatározott munka elvégzésére létesíthető. A pedagógus-munkakörnél a határozott idejű kinevezés csak helyettesítésre képzelhető el, mivel az e körbe tartozó feladatok ellátása folyamatos, azok – néhány kivételtől eltekintve – nem konkrét időintervallumon belül jelentkeznek – tette hozzá az államtitkárság.

Szakszervezeti nyilatkozatok szerint tanárok ezrei maradnak fizetés nélkül a nyári vakáció idején, a fenntartók ugyanis takarékossági okokból olyan határozott idejű szerződéssel alkalmazzák őket, amely a tanév végén lejár. Az államtitkárság azt közölte, hogy hozzájuk egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett. Hozzátették: egy-egy, esetleg hátrányos helyzetbe hozott pedagógus érdekeinek védelmében is fontosnak tartják kijelenteni, hogy az ilyen eljárás törvénytelen, ezért azt elítélik.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha a határozott időre történő kinevezés nem felel meg a fenti feltételeknek. Fentiek megállapítását a területileg illetékes munkaügyi bíróságtól kell kérni. A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatás esetében, tehát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekben történő alkalmazáskor a fenti szabályok nem érvényesek, e körben is van azonban korlátja a határozott idejű foglalkoztatásnak.

Az államtitkárság közleményében kitért arra is, hogy a törvénysértő gyakorlat megszűnésére a pedagógusok életpályamodelljéről szóló új törvényi rendelkezések jelentenek majd igazi garanciát, azok értelmében a pedagógusok bérét közvetlenül az állam finanszírozza, így törvénybe ütköző foglalkoztatás nem történhet, ellenkező esetben az intézmény (illetve annak fenntartója) elveszíti a normatív költségvetési támogatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.