Új jövevények az állatkertben

Majommal, récével, hattyúfiókákkal gyarapodott a miskolci vadaspark népes lakótársasága a napokban.

MNO
2011. 06. 15. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark tájékoztatása szerint az elmúlt évben a csehországi Ostravából érkezett hím Liszt-majmocska, vagy más néven gyapjasfejű tamarin (Saguinus oedipus) társat kapott, a hatéves nőstény a nyíregyházi állatparkból költözött Miskolcra. A szakemberek abban bíznak, hamarosan utódai is lesznek a párnak.

Az állat természetes élőhelye Kolumbia, ahol állományát, elsősorban az erdőirtások miatti rohamos élőhelycsökkenés következtében, kritikusan veszélyeztetettnek minősítik – vadon csupán hatezer egyedre becsülik számukat. Ezért az európai állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében tartják a fajt, hogy ezzel is segítsék fennmaradását.

A vadaspark vízimadár-állománya dél-amerikai fajjal gazdagodott: egy pár Bahama-réce (Anas bahamensis) érkezett Miskolcra. A két fiatal madár jelenleg a madártó melletti mocsaras területen szokja új környezetét. A Dél- és Közép-Amerikában honos récefajjal a világ más részein is gyakran lehet találkozni, mivel a madártartók körében kedvelt díszréce.

A szintén a madártavon élő bütyköshattyú-párnak (Cygnus olor) az idén három fiókája kelt. A pár gondos szülőnek bizonyul, még a gondozóiktól is bőszen védik, oltalmazzák a hamuszürke pelyhes fiatalokat. A bütykös hattyú Európában és Nyugat-Ázsiában széles körben elterjedt, de betelepítették Észak-Amerikába, Afrikába és Ausztráliába is. Hazánkban néhány évtizeddel ezelőtt csaknem kihalt, de a kedvtelésből telepített egyedeknek köszönhetően ma már újra gyakran találkozhatunk velük tavaink és nagyobb folyóink mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.