Új püspököt avatott az evangélikus egyház

Beiktatták a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökét, Szemerei Jánost szombaton a győri Öregtemplomban.

MNO
2011. 06. 25. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke iktatta be Szemerei Jánost, aki esküt tett püspöki szolgálatára, majd átvette a püspöki szolgálat jelét, a keresztet. Az istentisztelet utáni közgyűlésen Szemerei János püspöki székfoglalójában a szolgálat felelősségéről beszélt. Kiemelte, hogy a bizalomépítés jegyében kívánja végezni szolgálatát. Bizalmi viszonyra törekszik a testvéregyházakkal, és nagy figyelmet fordít a külföldön működő egyházakkal való kapcsolatokra is – hangoztatta.

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány nevében köszöntötte az új dunántúli püspököt. Beszédében hangoztatta: a magyar társadalomnak, a nemzetnek kell megújulnia. „A lelki-szellemi megújulásban (...) a magyar történelmi egyházaknak megkérdőjelezhetetlen küldetésük volt és van” – fogalmazott. Szászfalvi kijelentette, hogy a magyar kormány együtt kíván működni az egyházakkal, és ennek „számtalan jelét adta” már az elmúlt évben is.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében a gyülekezetépítés fontosságáról szólt. Az a cél, hogy vasárnapról vasárnapra egyre többen legyenek a templomban – mondta. A beiktatási ünnepségen részt vettek a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői mellett a társegyházak képviselői, továbbá Ausztriában, Németországban, Romániában, Finnországban és Szlovéniában működő egyházak vezető személyiségei.

Szemerei János kaposvári lelkészt, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesét áprilisban választották püspökké az egyházkerület 112 gyülekezetének szavazatai alapján. A püspökválasztásra azért került sor, mert az egyházkerület addigi vezetője, Ittzés János nyugdíjba vonult.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.