„Új Világ” címmel mutatja be új produkcióját a Presidance Company + Képek

„Új Világ” – ezzel a címmel mutatja be egész estés produkcióját a Presidance Company az Új Magyar Táncszínház közreműködésével 2011. június 26-án és július 1-jén a RaM Colosseumban, a főváros egyetlen látványszínházában.

MNO
2011. 06. 09. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bemutatóra az Európai Unió soros elnökségének zárórendezvényének programjaként, a háromnapos eseménysorozat utolsó napján, június 26-án kerül sor – hangzott el a társulat mai, az Európa Hajón tartott sajtótájékoztatóján – mert a magyar elnökség egyik kiemelt fontosságú kérdése a roma ügy, amelyhez a társulat a tánc segítségével kíván kapcsolódni.


A megújuló Presidance Company Új Magyar Táncszínház néven indítja útjára az Ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Baranyai Balázs társulatvezető és Nagy Tamás produkciós vezető nevével fémjelzett fiatal társulatot, amely tizenkét táncművészével a legfiatalabb profi együttes jelenleg az országban, hiszen a társulati tagok többsége a napokban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, vagy valamelyik művészeti iskolában. Az együttes átalakulására azért volt szükség – indokolta a változást tájékoztatójában a társulat új vezetője, Baranyai Balázs –, mert a sikeres munkát megújult színházi és táncos eszközrendszerrel kívánják a jövőben folytatni. Ez annyit jelent – hangzott el –, hogy az autentikus néptánc gyökereihez közelebb álló koreográfiát láthat majd a közönség.


A megújulás jegyében az együttes néhány perces részletet mutatott be a készülő produkcióból, amely egy roma fiatal kitörési és asszimilációs kísérleteit követi nyomon, aki elindul szülőhelyéről, elhagyva családját, hogy a messzi városban, egy számára Új Világ­ban, megvalósítsa az álmát. Erről a kalandos útról mesél az előadás, „rengeteg humorral, remek zenével és fantasz­tikus táncokkal, amelyek kizárólag az Új Magyar Táncszínház jellegzetességeit hordozzák” – legalábbis így reméli Ifj. Zsuráfszky Zoltán, aki jövőbeni koreográfiáival mindig a társadalom aktuális problémáira kíván rámutatni. Célja érzékenyen reflektáló, sokakat érintő kérdésekről szóló előadásokat létrehozni.


A sajtótájékoztató meghívott vendége volt az Experidance művészeti igazgatója, Román Sándor, aki lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát és bízik a további együttműködésben. Jelen volt a szakma nagyasszonya, Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója is, aki hangsúlyozta: fontos, hogy egy olyan együttes alakul, amely a néptánchagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. A társulat tervei között szerepel, hogy ősztől további két bemutatóval, egy a környezetvédelem témájával foglalkozóval és egy gyermekdarabbal jelentkezik.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.