Újabb kormányszervereket törtek fel

Bár ellenségeinek egy csöppet sem hiányzik, a hazai sajtón kívül egyre több ország médiuma teszi fel a kérdést: hová tűnt a venezuelai elnök, Hugo Chávez rutinműtéte óta? A portugál sajtóban újra a rideg pénzügyi valósággal szembesülnek az olvasók: zuhan a tőzsde, nő az államcsődkockázat, és az országban alig mennek nyári szabadságra. A brazil lapok vezető híre: a Lulz csoport tagjai feltörték a brazil kormány három honlapját.

2011. 06. 22. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela – eluniversal.com, globovision.com; Kuba – granma.cubaweb.cu

A venezuelai El Universal találgatja, hogy milyen betegség lehet Chávez műtétjének háttérben. Mint ismert, a kubai fővárosban június 10-én sürgős műtétet hajtottak végre az 56 éves és háromszoros államfőn, és a hivatalos közlés szerint tályogot távolítottak el medencecsontjáról. Kedden a másik ellenzéki orgánum, a Globovisión próbálta elemezni Chávez betegségét, és kideríteni a szokatlan hallgatás hátterét, de csak arra tudott tippelni, hogy súlyosabb betegségről lehet szó. A 18-án a kubai Granmában közölt fényképekből ítélve ugyanis az elnök szemmel láthatóan vesztett néhány kilót.

Portugália – expresso.clix.pt, ionline.pt, cmjornal.xl.pt, jornaldenegocios.pt

Példás gyorsasággal, mindössze 12 perc alatt letette az esküt az új és csökkentett létszámú portugál koalíciós kormány 11 minisztere. Assuncao Esteves személyében pedig a portugál demokrácia története során először választottak nőt a parlament élére. A szociáldemokrata kormányfő, Pedro Passos Coelho még a beiktatás előtt megüzente a honatyáknak, hogy ne menjenek nyári szabadságra, mert sűrű programjuk lesz. Az Expresso című hetilap arról írt, hogy bár a portugál lakosságnak nem üzent ilyesmit, túlnyomó többségük mégis követi a kormányfő és a képviselők példáját: a felmérések alapján mintegy 76 százalékuk nem megy szabadságra, legalábbis külföldre. A Jornal de Negócios viszont úgy tudja, hogy a portugálok 63,8 százaléka egyáltalán nem megy nyaralni.

A pénzügyi terhek terén Portugália az új görög megszorítócsomag éjszakai megszavazása után megint elvesztette a pozitív tartomány „kegyelmi állapotát”. Ismét zuhanásba kezdett a lisszaboni tőzsde, az állampapírok hozamai megint nekilódultak, szokás szerint fölfelé – sőt meghaladták az ír hozamokat is. Lisszabonban szerda óta nemzetközi konferencia zajlik a portugál külső adósság kezeléséről is, több neves résztvevővel az Expresso és a spanyol BSCH portugáliai leányvállalata, a Santander Totta szervezésében.

Brazília – folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobreziliense.com.br

A mérvadó brazil hírportálokon is elismerte a kormányzat, hogy az egyik nemzetközi hacker csoport, a Lulz Sec Brazil mára virradó éjjel feltörte a kormány három tárcájának szerverét, és az ügyfelek órákon keresztül nem tudták elérni egyiket sem. A három kiszemelt célpont az elnöki hivatal, a kormány hivatalos oldala és a pénzügyminisztérium webes felülete volt. Az elnöki hivatal szűkszavú hivatalos közleménye alapján a számítógépes adathalászok nem tudták megszerezni a kívánt adatokat és információkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.