Újabb milliárdok jutnak energetikai fejlesztésekre

További pályázati források nyílnak meg a közeljövőben környezetterhelést csökkentő technológiák, valamint családi házak energetikai fejlesztésére Magyarországon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Szolnokon.

MNO
2011. 06. 22. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bencsik János elmondta: július 1-jétől 9 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyre 40 százalékos támogatási intenzitás mellett a környezetterhelést csökkentő beruházást megvalósító vállalkozások pályázhatnak majd.

Emellett egy korábbi szén-dioxid-kvóta spanyolországi értékesítéséből – várhatóan még ugyancsak a nyár folyamán – további mintegy 4,4 milliárd forint pályázati forrás válik elérhetővé családi házak energetikai fejlesztésének támogatására.

Magyarország még mindig 100 milliárd forint feletti értékben rendelkezik értékesíthető szén-dioxid kvótával. Mivel az államadósság-csökkentés miatt idén költségvetési pluszpénz nincsen hasonló programok megvalósítására, azok a kvótaértékesítésből befolyó bevételek terhére finanszírozhatók. Így a remények szerint ebből a forrásból teremtődhet meg 2011 végéig a panel program keretében felújításra váró újabb, mintegy 23 ezer lakás korszerűsítésének lehetősége is.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében az elmúlt fél év során 198 hazai kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást. Ezek egyike a Béres Zrt. szolnoki üzeme, ahol mintegy 100 millió forintból befejezéséhez közeledik a létesítmény fűtési-hűtési rendszerének korszerűsítése és informatikai hálózatra telepítése, mely 20 százalék körüli energia megtakarítást eredményez. Emellett megújuló energia hasznosítására idén eddig 7 pályázó 4 milliárd forintot nyert – tette hozzá az államtitkár jelezve, hogy ez utóbbi beruházások 70 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítását teszi lehetővé, ártalmatlanításra váró melléktermékek felhasználásával.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyébként eddig Törökszentmiklós és a megyeszékhely járt élen az energetikai fejlesztésekben – tájékoztatott Bencsik János, aki arról is beszélt, hogy folyamatban van a nemzeti energiapolitika „átszabása”. Mint mondta „ a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében növelnünk kell e területen az állami tulajdon mértékét és az állam szabályozó erejét”. A változtatások legfontosabb céljai között a biztonságot, a megfizethetőséget és a fenntarthatóságot említette, amihez a két legfontosabb eszköz az energiatakarékosság, illetve a hatékonyság növelése.

A gyermekintézmények ilyen korszerűsítése ráadásul a következő generációk szemléletét is formálja – hangsúlyozta az államtitkár, aki példaként szólt a törökszentmiklósi Bercsényi gimnázium épületéről, ahol napelemekkel és egy kis szélerőművel állítják elő az intézmény számára szükséges energia egy részét. Bencsik szerdán Jász-Nagykun-Szolnok megyében meglátogatja a Béres Zrt. szolnoki gyárát, részt vesz a helyi MÁV Kórház projektindító rendezvényén, valamint Törökszentmiklóson ismerkedik egy biogáz-üzem építésének projektjével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.