Újabb székesfehérvári került fel az égre

Újabb, immár a negyedik kisbolygó kapott Székesfehérvárhoz kötődő nevet: a 2-3 kilométer átmérőjű, 164 268-as sorszámú égitestet a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló alapítójáról, Hajmási Józsefről nevezték el.

MNO
2011. 06. 24. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Dorottya, a csillagdát működtető A Szabadművelődés Háza igazgatója pénteken elmondta, a névadást a kisbolygó felfedezője, Sárneczky Krisztián csillagász kezdeményezte, s az értesítés felterjesztésének elfogadásáról a napokban érkezett meg Székesfehérvárra a Nemzetközi Csillagászati Uniótól.

Korábban két neves személyiségről, Terkán Lajosról és Ybl Miklósról, valamint Alba Regiáról neveztek el egy-egy Székesfehérvárhoz köthető kisbolygót. Székesfehérvár 2007-ben „került fel az égre”, akkor kapta az Alba Regia nevet az egyik égitest. Székesfehérváron ötven éve működik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.