Újabb szinteket ölthet a vérontás – tankok a drogbárók kezén + Videó + Képek

Már tankokat is bevetnek a mexikói drogkartellek, hogy védjék magukat riválisaik és a hatóságok ellen. A közelmúltban egyre nagyobb gyakorisággal lefoglalt, házilag készített páncélosok sokak szerint azt jelzik, hogy az erőszak újabb szinteket fog ölteni.

Lóska Márton
2011. 06. 07. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szörnyeknek” nevezik a véres mexikói drogháborúk legújabb szereplőit. A házilag barkácsolt páncélozott járműveket közel háromcentis acélburok fedi. Egy rendőrségi szóvivő elmondása szerint csak páncéltörő gránátokkal lehet megállítani a „tankokat”. A kábítószer-kereskedők a járműveket az Amerikába tartó csempészvonalak biztosítására alkalmazzák. A legutóbb lefoglalt páncélautóban húsz fegyveres fér el és még légkondicionálóval is felszerelték. Sokak szerint a „szörnyek” megjelenése a hadszíntéren azt jelenti, hogy az összecsapások újabb fejezethez érhetnek.



Hivatalos adatok szerint 2006 decembere óta 34 600 ember vesztette életét Mexikóban a drogháborúkban. Nem hivatalos források az áldozatok számát jóval 40 000 fölé taksálják. A közelmúlt (május 26-a) legvéresebb összecsapásában 28-an vesztették életüket. Idén áprilisban és májusban két tömegsírra is bukkantak a hatóságok, melyekben egyenként több mint 400 holttest feküdt.



Fotók: Reuters


(Time, BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.