Újratemetik a Magyarország felett kiugrott repülőst

Hatvanhat évvel az utolsó bevetése, valamint hétéves diplomáciai egyeztetés és vizsgálat után újratemetik hazájában Marvin Steinford amerikai törzsőrmestert, aki 1945 március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból – jelentette csütörtökön az amerikai média.

MNO
2011. 06. 09. 21:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22 éves Steinford – akinek feladata a bombák kézi kioldása volt – bajtársaival együtt Berlin felé tartott az olaszországi Amendolából, amikor a gépét eltalálta a náci légvédelem. „Steiney” kiugrott, s 2004-ig csak sejteni lehetett, hogy mi történt vele. Földi maradványait akkor találták meg, amikor a zirci második világháborús szovjet emlékművet kiköltöztették a belvárosból.

Feltűnt, hogy a katonai temetőben az egyik koporsó más, mint a többi, s a tüzetesebb vizsgálatkor kiderült, hogy az egy amerikai katona holttestét rejti. A katonai azonosító jegyen Steinford neve állt. Larry Greer, a Pentagonnak a hadifoglyok és az eltűntként nyilvánítottak ügyeiért felelős osztályának szóvivője szerint a lelet nyomán tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között – mivel az amerikai katonára magyar területen ugyan, de egy szovjet hadisírban találtak rá. Az egyeztetések kétszer is megszakadtak, végül Moszkva 2008-ban engedélyezte Steinford exhumálását. Alig néhány nappal a megegyezés után amerikai szakértők nyolc zsákban a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították a maradványokat, ahol a vizsgálat megállapította, hogy Steinford hamvai összekeveredtek egy szovjet katonáéval. Az elkülönítéssel és a néhai törzsőrmester maradványainak hivatalos beazonosításával 2010 októberére végeztek.

Marvin Steinfordot június 21-én temetik újra az iowai Keystone-ban. A szertartáson jelen lesz a lánya, Carol Ann, négy unokája és 10 dédunokája. A felesége, aki 2004 óta tudott arról, hogy megtalálták, tavaly októberben hunyt el.

A második világháborúban 73 ezer amerikai katonát nyilvánítottak eltűntnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.